Svátek má Květoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Obec Veselíčko zve na Letní přemítání v zámeckém parku

Plakat-na-2.8.2012 FinalPříjemně prožité odpoledne slibuje obec Veselíčko návštěvníkům místního parku, kteří do něj zavítají ve čtvrtek 2. srpna. Obec zde pořádá od 16 hodin Letní přemítání, jež má být symbolickým a zároveň slavnostním ukončením obnovy kamenných prvků ve francouzské zahradě. Akci hudebně oživí vystoupení kapely Od neděle…, tvořené muzikanty z Veselíčka a okolních obcí.

„Nechtěli jsme, aby rekonstrukce kamenných prvků v parku jen tak bez upozornění prošla, chtěli jsme na ni touto akcí poukázat. Každá větší investice si to zaslouží a pro naši obec je milionová investice velká událost,“ uvedl starosta obce Tomáš Šulák.

Díky půlmilionové dotaci z programu obnovy kulturních památek Olomouckého kraje opravila odborná firma kašnu, bazén, zdi a schodiště ve francouzské zahradě. Postupně obec navazuje na rozsáhlou rekonstrukci zeleně a výsadbu nových stromů v parku, která se uskutečnila v letech 2010-2011. V té době vznikla také nová vodní plocha. „Letos jsme sem instalovali i informační tabule o parkové zeleni,“ řekl dále Šulák.

Obnova kamenných staveb je dalším kamínkem celkové péče o park, který v minulosti založili Podstatzstí, jimž patřilo veselíčské panství. „Do budoucna bychom rádi - kromě neustálé péče o čtyřhektarový pozemek - vytvořili zpevněnou okružní cestu s naučnými štítky o stromech, ale také s odvodněním. A možná také postavili gloriet, na nějž máme projektovou dokumentaci. Mohl by být vhodným místem například pro promenádní koncerty. Máme také studii k nasvícení zámku a části parku. Nejvíce nás však tíží jižní zámecká zeď, která potřebuje opravit, část už dokonce spadla. Uvidíme podle možností, protože investovat je potřeba také do dalších míst v obci,“ vyjmenovává plány starosta.

Zpříjemněním léta pro místní obyvatele i návštěvníky z okolí je stylová hudba, která se do parku hodí. Kapela Od neděle… hraje písničky na pomezí jazzu, folku a rocku. „Vše se ponese v komorním duchu letního přemítání mezi hudbou a zelení. Chybět nebude ani občerstvení,“ uzavřel starosta.

Plakát ke stažení ZDE