Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Hnutí DUHA Olomouc pomůže obcím snížit množství odpadů v popelnicích

loho hnuti duhaOlomouc (Hnutí DUHA) – Usnadnit lidem třídění a snížit tak množství odpadů v popelnicích či zlepšit recyklaci - to jsou cíle ekologické organizace Hnutí DUHA Olomouc. Projekt směřující ke splnění těchto úkolů podpořil Státní fond životního prostředí. Při jeho realizaci se organizace inspiruje zkušenostmi úspěšných obcí a měst v České republice, na Slovensku i v dalších evropských zemích.

Zaměřuje se hned na několik aktivit:

• Snadnější třídění – namísto toho, aby lidé chodili k barevným kontejnerům na tříděný odpad, dostane každá domácnost barevné pytle, které budou sváženy podobně jako popelnice.
• Spravedlivé poplatky – lidé budou platit podle toho, kolik odpadků skutečně vyhodí do popelnice, ne paušálně podle počtu členů domácnosti. Ve slovenské Dubnici nad Váhom taková změna snížila množství směsného odpadu v popelnicích o 84 %.
• Podpora domácího kompostování a výhodný pronájem kompostérů pro domácnosti - v Brumově-Bylnici, městečku v Bílých Karpatech, podobný projekt během jediného roku snížil množství skládkovaného odpadu o 106 tun, tedy o 18 %.
• Vydání informačních letáků a materiálů šitých „na míru“ jednotlivým obcím - texty budou reagovat na jejich konkrétní potřeby. Materiály budou nabádat občany k ekologicky šetrnějšímu nakládání s odpady.
• Exkurze a semináře pro zástupce měst a obcí - exkurze zavede účastníky do obcí a měst v Čechách a na Moravě, kde se třídění a následná recyklace odpadů daří. O úspěšných akcích v zahraničí bude pojednávat informační zpravodaj, který si zájemci mohou nechat zdarma zasílat.
• Hnutí DUHA Olomouc poskytne obcím poradenství a podporu při podávání žádostí o peníze z evropských fondů, např. na výstavbu sběrných dvorů, podporu pytlového sběru či provoz kompostáren, případně dalších zařízení.

Zatímco státy jako Německo či Rakousko překročily padesátiprocentní hranici míry recyklace, u nás činí pouhých 24 %. Příčinou jsou špatné recyklační služby. Popelnice stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad to však průměrná česká domácnost má 106 metrů daleko.

Hana Kovaříková z Hnutí DUHA řekla:

„Námi podporovaná opatření místním lidem ušetří peníze, usnadní třídění odpadu a pomohou zvýšit recyklaci. Podobných projektů je u nás zatím velmi málo, na vině je špatná legislativa. Ze strany státu chybí dostatečná podpora, většina povinností leží na obecních a městských úřadech. Poslanci by měli schválit změny v zákoně o odpadech, které by pomohly recyklaci a podpořily města a obce v takových projektech."