Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Ostopovice jdou v nakládání s odpady příkladem

loho hnuti duhaModerní sběrný dvůr není špinavým místem s nevzhlednou haldou odpadků, Ostopovice u Brna jsou toho důkazem. Výstavba nového sběrného dvora tu byla dokončena v srpnu, v těchto dnech začíná areál plně fungovat. Lidé zde mohou odevzdat odpad různého druhu, včetně bioodpadu.

Odpady jsou noční můrou nejedné obce, Hnutí DUHA Olomouc se touto problematikou dlouhodobě zabývá, a je tak schopno poradit, jak se s nimi co nejekologičtěji a zároveň nejekonomičtěji vypořádat. Jak s doporučením naloží konkrétní obec, už záleží jen na ní. Ostopovice mohou jít ostatním příkladem.

Obec má jasně definované kroky, které mají lidem usnadnit třídění odpadů a podpořit recyklaci. Otevření nového sběrného dvora je jedním z nich. Do budoucna by se měl zavést i jiný systém placení poplatku za odpad. Ten bude vypočítán podle množství odpadu v popelnicích, ne podle členů domácnosti.

Hnutí DUHA Olomouc již v Ostopovicích provedlo analýzu odpadu, nyní vytváří projektový záměr na komunitní kompostér, vydalo leták o kompostování a připravuje další, tentokráte varující před spalováním odpadů. Pracovníci organizace se také účastnili Dne otevřených dveří ve sběrném dvoře. Na akci byl umístěn infostánek, zájemcům tak byly k dispozici informační materiály především o odpadech a plakáty s ekologickou tematikou. Zvídavé dotazy zodpovídala zkušená poradkyně. Pro pobavení dětí a dospělých byli připraveny ekoaktivity – především ti menší návštěvníci poznávali zvířata a kytky, starší si pak mohli v písemném testu nebo při třídění odpadků vyzkoušet, nakolik jsou zdatnými ekospotřebiteli.

Hana Kovaříková z Hnutí DUHA řekla: „Kdyby obce zacházely s odpady správně, nemuseli bychom dnes vůbec přemýšlet o stavbách nových spaloven. Ostopovice můžou jít všem ostatním příkladem. Snaží se své obyvatele motivovat k tomu, aby více třídili a zároveň vytvářeli méně komunálního odpadu.“