Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

MAS – Partnerství Moštěnka je první v hodnocení MAS 2012

masMAS - Partnerství Moštěnka získala letos nejvíce bodů v hodnocení MAS a byla označena jako nejlepší mezi místními akčními skupinami (MAS) v České republice. Vyplývá to z výsledků, které zveřejnilo Ministerstvo zemědělství dne 27. září. Na dalších místech ji následují MAS Moravský kras, MAS Horní Pomoraví a Region Haná, které se také nacházejí nebo mají část svého území v Olomouckém kraji.

„Výsledku hodnocení si velmi vážíme a vnímáme ho jako ocenění všech, kdo se na rozvoji regionu prostřednictvím MAS podílejí. To, že jsme se již potřetí umístili mezi nejlepšími, je odrazem toho, že region a jeho obyvatelé jsou aktivní a vzájemně spolupracují,“ uvedl Tomáš Šulák.


Svou činnost začala MAS – Partnerství Moštěnka na jižním Přerovsku v roce 2005. Díky jejímu působení a spolupráci s partnery z veřejné, neziskové a podnikatelské sféry se do venkovského regionu dnes již 52 obcí na Moštěnsku, Holešovsku a části Zlínska podařilo přivést desítky milionů korun z Programu rozvoje venkova. Ty pomohly upravit veřejná prostranství, opravit místní památky, rekonstruovat školy, sportovní zařízení nebo hasičské zbrojnice a vybudovat informační centrum, naučnou stezku či hipotrasy. „Celkem jsme v letech 2009 – 2012 podpořili 73 projektů za 39 milionů korun, další budou následovat koncem tohoto roku a v roce 2013. Poté nastoupí nové programovací období Evropské unie 2014-2020, ve kterém by činnost MAS měla pokračovat,“ řekl předseda MAS – Partnerství Moštěnka Tomáš Šulák.


Hodnocení probíhalo na přelomu července a srpna formou veřejných prezentací v budově Ministerstva zemědělství. Komise složená ze zástupců ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu se zaměřila na šest oblastí – základní parametry a strategické dokumenty MAS, personální zajištění, administraci výzev a výběr projektů v rámci Strategického plánu Leader, integraci a rozvoj, monitoring, evaluaci a propagaci MAS. Místní akční skupiny byly dle počtu získaných bodů rozřazeny do skupin A, B, C a D, přičemž téměř 90% místních akčních skupin se umístilo v nejlepších skupinách A a B. Potvrdil se tak trend zvyšující se kvality leaderovských regionů a jejich regionálních kanceláří v tříleté řadě hodnocení.