Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Sdružení občanů zabývajících se emigranty realizuje workshopy „Kritickým přijímáním informací proti předsudkům a xenofobii“

sozeV dnešní společnosti hrají média zásadní roli při získávání informací, vytváření názorů a hodnot. Díky velkému množství podnětů přicházejících z masových a sociálních médií, nemusí být vždy jednoduché se v nich orientovat. Jak poznáme, které informace jsou pravdivé? Zvláště pro mladé lidi může být obtížné rozeznat reálné informace od zkreslených nebo zachycujících polopravdy. Informace z internetových i tištěných médií přináší často zažité stereotypní zprávy o cizincích žijících v České Republice. Tyto zprávy jsou často negativní a posilují tak xenofobní nálady a stereotypní představy o imigrantech, které se dále projevují v internetové komunikaci, ale i v realitě..

SOZE (Sdružení občanů zabývajících se emigranty) působící na poli integrace cizinců od roku 1992 ve snaze předcházet nesnášenlivosti a xenofobním projevům ve společnosti realizuje projekt „Češtinou proti xenofobii“. Cílem projektu je zvýšit informovanost mladých lidí a tím podporovat tolerantní otevřenou společnost. V rámci projektu, který finančně podpořilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, nabízí služby základním školám i jednotlivcům z řad dětí cizinců. Do konce roku 2012 bude realizováno celkem 35 interaktivních workshopů na základních školách v Olomouckém a Jihomoravském kraji tematicky zaměřených na přijímání informací z médií masových i sociálních. Žáci tak mají možnost naučit se rozpoznávat kvalitu přijímaných informací, kriticky přemýšlet nad jejich obsahem a důvěryhodností. Zároveň si uvědomí možná rizika, která v sobě přináší komunikace prostřednictvím internetu, objeví ale také jak je možno využít sociálních médií pro pozitivní změnu. Součástí workshopů je také úvodní metodické zaškolení pedagogů. Výstupem projektu pak bude vytvoření metodiky, která bude bezplatně distribuována na základní školy pro další využití pedagogům.

Vzhledem k tomu, že čeština je základní bariérou při integraci do české společnosti a dětem cizincům může ztěžovat studium, je součástí projektu i poskytování bezplatného doučování. Rodinám cizinců tak nabízíme individuální či skupinové doučování češtiny pro jejich děti dle jejich individuálních potřeb.

Máte-li zájem o bližší informace o projektu, případně přímo o realizaci bezplatného
workshopu na vaší škole či doučování žáků cizinců, kontaktujte koordinátorku projektu: Mgr.
Tereza Malochová ( Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , 585 242 535, 608 915 159).