Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

O Dny otevřených dveří Charity Zábřeh byl zájem

stacionar Okynko vystavaVíce jak dvě stovky návštěvníků zavítaly na Dny otevřených dveří Charity Zábřeh v jejích střediscích v Zábřehu, Mohelnici i Postřelmově. Hned v pondělí 8. října se do svátečního ustrojil Denní stacionář Okýnko v Mohelnici. V 9 hodin zde starosta města Ing. Antonín Navrátil spolu s ředitelem mohelnického závodu Siemens Ing. Pavlem Pěničkou přestřihli pásku nové místnosti pro bazální stimulaci, která je určena klientům k relaxaci, uvolnění, ale také k navázání kontaktu na základní - bazální úrovni.Je vybavena pohodlnou postelí, masážními prvky, na klienty působí světelné i zvukové stimuly. „Jsme vděčni městu Mohelnice, společnosti Siemens i všem ostatním dárcům, kteří tento projekt posoudili jako smysluplný a na úpravu místnosti finančně přispěli,“ poděkovala v úvodu vedoucí stacionáře Jana Koberová. Oba hosté si místnost prohlédli a některé prvky také vyzkoušeli. Poté byli spolu s ostatními návštěvníky pozváni na malé občerstvení a podzimní výstavu, která v Okýnku probíhala.

V té době již lákal k návštěvě také Putovní prezentační stánek umístěný před nákupním centrem Apollo, kde si mohli zájemci koupit výrobky klientů všech středisek Charity a zdravotní sestrou si nechat změřit tlak, glykemii a vypočítat index BMI.

V úterý 9. října se představovaly všechny služby Charity v Zábřehu. Připravenost pracovníků na návštěvní den byla prověřena hned několik minut po 8 hodině, kdy do Charitního domu sv. Barbory dorazila skupina asi 60 studentů Střední školy sociální péče a služeb Zábřeh.

„Budova má sice stísněnější prostory, nicméně máme k dispozici tři patra, sklep i suterén, kde je co shlédnout, takže jsme studenty rozdělili do menších skupinek a jednotlivými středisky je střídavě prováděli,“ řekla pracovnice propagace Jana Skalická. Studenti, ale i ostatní návštěvníci Charity, kteří ten den přišli, mohli získat informace o práci zdravotních sester, pečovatelek, i čerpat rady od sociálních pracovníků. Prohlédli si sklepní prostory Střediska potravinové pomoci, vybavení Krizového týmu, mycí místnost s novými termonosiči na jídlo, zázemí dobrovolnického centra, nouzovou nocležnu, a také novou zasedací místnost, která vznikla teprve nedávno opravou půdních prostor.

Prezentace probíhala i venku na parkovišti u kostela sv. Bartoloměje. Vedle stánku s výrobky klientů zde návštěvníci shlédli a vyzkoušeli si řadu zdravotních a kompenzačních pomůcek - vozíky, chodítka, hole, hrazdičky, komunikační náramky a pomůcky k osobní hygieně. U dětí z MŠ Zahradní však největší ohlas sklidila elektrická polohovací postel, jejíž praktickou ukázku si zvláště užily. Přistaven k ukázce byl i nový automobil VW Caddy, který již rok slouží k individuální přepravě a je speciálně upraven pro převoz lidí upoutaných na vozíku.

Ve vzdálenějším zábřežském středisku – Denním stacionáři Domovinka, čekaly na návštěvníky výtvarné aktivity a především informace o službě, kterou toto zařízení poskytuje seniorům a zdravotně postiženým občanům.

V pátek kdy Prezentační stánek doputoval do Postřelmova. „Jsme zde s touto formou prezentace vůbec poprvé“, řekla Jana Skalická a vysvětlila, proč zrovna zde: „Postřelmov je jednou z obcí, která dlouhodobě poskytuje zázemí našim zdravotním sestrám a pečovatelkám. Proto jsme i jeho občanům chtěli nabídnout ukázku zdravotních pomůcek, výrobky klientů i měření fyziologických funkcí zdravotní sestrou“. Hodnoty svého tlaku i glykemie si u stánku nechal změřit i starosta Postřelmova.

„Děkujeme všem, kteří nás v průběhu minulého týdne navštívili. Oficiální Dny otevřených dveří skončily, ale Charita je otevřena každému zájemci, ať již projeví zájem o některou naši službu nebo třeba jen o prohlídku zázemí,“ uzavřela Jana Skalická.