Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Materiální sbírka – podzim 2012

V sobotu 13. října skončila podzimní materiální sbírka šatstva, obuvi, domácích potřeb, elektrospotřebičů a nově i jízdních kol, kterou již po dvanácté s Městem Zábřeh a po deváté s Městem Mohelnice pro Diakonii Broumov pořádala Charita Zábřeh.

„Sbírka si již v našem regionu vybudovala své místo a skrze Charitu je do ní zapojeno i město Loštice a obce Brníčko a Lukavice,“ popsala rozsah působnosti sbírky její koordinátorka Ludmila Macáková. Nejčastěji lidé v pytlích a krabicích přiváželi pánské a dámské ošacení i boty. Sešlo se také množství dětského oblečení, lůžkovin, ručníků, přikrývek a hraček.

 

Loňský podzim přinesl do sbírky novinku v podobě sběru nepotřebných elektrospotřebičů, kdy některé funkční kusy najdou uplatnění u lidí, kteří si nemohou nákup nového vybavení dovolit a ostatní budou předány firmě Asekol k ekologické likvidaci. Lidé tak vyčistili domácnosti od nepotřebných televizí, vysavačů, rádií, žehliček, vařičů, počítačových monitorů, klávesnic i ledniček.

Letošní novinkou byl sběr jízdních kol. „Zareagovali jsme na výzvu sdružení Kolo pro Afriku, které funkční kola odesílá africkým dětem k překonávání vzdálenosti do školy,“ objasnila smysl novinky Ludmila Macáková. K sobotnímu ukončení sbírky se vysbíralo 96 kusů, avšak číslo není konečné, protože ještě několik lidí zareagovalo a v příštích dnech doručí další kola. Ne všechna jsou funkční, ale i ty poslouží jako zdroj náhradních dílů.

O hladký průběh celé akce se zasloužilo 26 dobrovolníků Charity – převážně lidí v hmotné nouzi, kteří společně odpracovali 409 hodin a jejich rukama prošlo zhruba 16 tun materiálu. „Lidé vnímali i naši prosbu o poskytnutí finančního příspěvku na pokrytí režijních nákladů sbírky ve výši 1Kč za 1kg věcí, za což jim děkujeme.“ V zapečetěných pokladničkách se sešlo celkem 5.129 Kč (v Zábřehu 4.522 Kč a v Mohelnici 607 Kč). Ze získaných prostředků uhradí Charita např. pohonné hmoty do vozidla převážejícího materiál z Mohelnice, nájem části nákladního skladiště na zábřežské železniční stanici, občerstvení pro zapojené dobrovolníky.

„Chceme poděkovat všem dárcům za jejich štědrost, dobrovolníkům za jejich čas, nasazení i téměř bezproblémové zvládnutí celé akce. V neposlední řadě naše vděčnost patří vedení měst Zábřeha a Mohelnice za to, že nacházíme podporu pro podobné humanitární i ekologicky účelné aktivity. Těší nás také zájem měst Loštic a Štítů i ostatních obcí, které se k námi pořádané sbírce připojili,“ uzavřela Ludmila Macáková. Další pokračování této prospěšné tradice Charita Zábřeh připravuje na jaro 2013.