Svátek má Radoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Dotace z programu LEADER podpoří 5 projektů místních zemědělců a potravinářů

Více než dva a půl milionu korun rozdělí mezi žadatele na svém území Místní akční skupina – Partnerství Moštěnka, která koncem minulého týdne schválila žádosti o dotace z Programu rozvoje venkova, osa IV. Leader. Uspělo celkem 5 projektů ze 7 předložených, podpora směřuje do oblastí cestovního ruchu, modernizaci zemědělských podniků a přidávání hodnoty potravinářským produktům.

 Největší dotaci, rovný milion korun, získalo Agrodružstvo Roštění na vytvoření nového ubytování na zdejší farmě. „Nejen že se posílí ubytovací kapacity na Holešovsku, kterých tu není mnoho, ale pobyt na farmě zájemcům také umožní podívat se zblízka na to, jak současné zemědělství funguje, jak se například chovají krávy a další hospodářská zvířata,“ uvedla místopředsedkyně MAS Markéta Kropáčková.

Dalšími úspěšnými žadateli jsou společnost Zámoraví, která díky dotaci zakoupí peletovací linku a horkovzdušné kotle, což jí umožní využít rostlinné zbytky k výrobě agro-pelet a jimi vytápět vlastní objekty a dále společnost MG servis Sazovice, která získá novou technologii, nastřikovací zařízení a konvektomat, k zlepšení zpracování zemědělských a potravinářských produktů z masa. Podporu získali i dva zemědělci z Bochoře. Jiří Dostál pořídí nový postřikovač a Jaromír Dostál kolový nakladač.

Další výzvu k předkládání žádostí o dotaci plánuje MAS – Partnerství Moštěnka vyhlásit v listopadu 2012 tak, aby uzávěrka příjmu žádostí byla na začátku měsíce února. Vyhlášena bude oblast podpory Občanské vybavení a služby, o niž bývá tradičně největší zájem, a dále oblasti podpory Zakládání podniků a jejich rozvoj a Přidávání hodnoty zemědělským a potravinářským produktům. „Výše finančních prostředků, které budou alokovány do 9. výzvy, by měla být známa koncem října,“ doplnil předseda MAS Tomáš Šulák.

 

Seznam schválených projektů v 8. výzvě MAS - Partnerství Moštěnka

Název žadatele

Název projektu

Místo realizace

Dotace v Kč

Fiche 4: Nové příležitosti podnikání a agroturistiky

Agrodružstvo Roštění, družstvo

Ubytování na farmě v Roštění

Roštění

1 000 000

Fiche 5: Zemědělské hospodaření – uspořádaná krajina

Zámoraví, a.s., Břest

Využití rostlinných zbytků k výrobě tepla

Kyselovice, Žalkovice

286 000

Jiří Dostál, Bochoř

„Ochránce porostů“ – nákup nového postřikovače

Bochoř

294 000

Jaromír Dostál, Bochoř

Nákup kolového nakladače

Bochoř

459 000

Fiche 6: Pravidla moštárny – síla chuti

MG servis s.r.o., Sazovice

Multifunkční manipulační technika nejen pro živočišnou výrobu

Sazovice

490 110

Celkem V8:

2 529 110