Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

MAS – Partnerství Moštěnka připravuje integrovanou strategii rozvoje území pro období 2014-2020. Zapojte se do její tvorby!

Ve středu 14. listopadu 2012 se na zámku v Dřevohosticích bude konat první veřejné projednávání Integrované strategie rozvoje území MAS – Partnerství Moštěnka určené široké veřejnosti, zastupitelům, místním spolkům a podnikatelům včetně zemědělců. Bude se zde jednat o tom, jakým směrem se má rozvíjet region a kam v něm směřovat dotace z Evropské unie.

Programovací období 2007-2013 se blíží ke svému závěru a Místní akční skupina – Partnerství Moštěnka se připravuje na systém, podle něhož se budou rozdělovat finanční prostředky z Evropské unie po roce 2014. Předpokladem pro to, aby se MAS mohla zapojit do spravování a rozdělování dotací v novém programovacím období, je vedle splnění požadovaných standardů také příprava kvalitní strategie rozvoje území, na níž se shodne celý region. Ta by měla dát odpověď na to, kudy se bude ubírat rozvoj území MAS a do jakých oblastí budou směřovat dotace ze státních i evropských fondů v letech 2014-2020.

„Nepůjde o dokument připravený „od stolu“, ale budeme jej zpracovávat komunitním způsobem, projednáváním s občany. Chceme vycházet z jejich přání, potřeb a projektových záměrů. Uskuteční se minimálně dvě veřejná projednávání pro širokou veřejnost, obyvatelé regionu mohou své náměty zasílat prostřednictvím našich webových stránek nebo oslovit kancelář MAS,“ uvedl Tomáš Šulák, předseda MAS – Partnerství Moštěnka.

Příprava strategie a její schválení budou probíhat v tomto a příštím roce. Po vypracování návrhu strategie bude dokument podroben procesu posouzení vlivů na životní prostředí a poté začne schvalování jednotlivými zastupitelstvy obcí působnosti MAS. Strategie by měla být dokončena do konce roku 2013 a na přelomu roků 2013 a 2014 proběhne schvalovací proces ze strany Ministerstva zemědělství. Následovat bude zpracování takzvaných programových rámců, na základě kterých se MAS bude ucházet o finanční prostředky na nové projekty v regionu.

„Budeme rádi, když občané dají najevo, co by ve svém bydlišti rádi změnili, podpořili, vybudovali, opravili, rozvíjeli… Co nebude do strategie zahrnuto, na to nebude moci region v celém příštím plánovacím období prostřednictvím MAS získat finanční prostředky,“ doplnil Tomáš Šulák.