Svátek má Vlastislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Putovní konference „Transparentnost a veřejná prospěšnost – inspirujte se švýcarskou precizností“ a workshopu „Transparentnost očima neziskových organizací“

Ve dnech 12. - 14. listopadu 2012 se v Ostravě, Brně a Praze konala putovní konference, která měla za úkol seznámit se švýcarskou praxí v oblasti veřejné prospěšnosti a transparentnosti organizací. Přednášející Martina Ziegerer je výkonná ředitelka švýcarské Nadace Zewo, nezávislé agentury podporující transparentnost a integritu charitativních organizací vůči veřejnosti. Švýcarská občanská společnost je poněkud odlišná od naší, mají však některé společné znaky.

Pro potřebu monitoringu a zvyšování důvěry organizací byla v roce 1934 založena nadace Zewo, která přiděluje Certifikáty důvěryhodným a transparentním organizacím. Certifikát získá organizace na 5 let a jedná se o placenou službu, při které Zewo monitoruje zejména veřejnou prospěšnost činnosti, vedení organizace včetně nákladů na řízení, etiku fundraisingu a využití získaných financí. Za to je pro organizaci certifikát značkou, která potvrzuje efektivitu, transparentnost a důvěryhodnost organizace.

V dalším vstupu informoval Marek Šedivý o aktuálním stavu příprav návrhu zákona o statusu veřejné prospěšnosti. Návrh stále ještě prochází mnoha změnami, základní rámec je však hotov a pravděpodobně v prosinci nebo v lednu projde připomínkovým řízením. Připomínkovým místem bude mimo jiné i AVPO, je tedy dobré sledovat aktuální informace na webu www.avpo.cz.

Aleš Mrázek ve svém příspěvku seznámil s veřejnou prospěšností v Polsku, Německu, Slovensku a Maďarsku. V zemích, kde veřejná prospěšnost ztratila kontinuitu, prochází nejen ona, ale celý neziskový sektor neustálými změnami. Na rozdíl od zemí, kde charitativní činnosti mají dlouholetou nepřetržitou tradici a neziskový sektor má vysoký morální kredit.

Odpoledne pokračovala konference třemi workshopy: „Jak vidí transparentnost neziskových organizací business sféra?“, který společně se Šedivým vedla Simona Kaňoková, specialista public relations – senior ČEZ, a. s. Druhý byl na téma: Etika jako předpoklad stability a rozvoje neziskové organizace“ pod vedením Aleše Mrázka, zástupce ředitele Neziskovky.cz, o.p.s.

Náplní třetího worshopu s názvem „Transparentnost očima neziskových organizací“, který jsem vedla já, byl neformální průzkum ochoty zástupců NNO zveřejňovat některé údaje o organizaci a následná diskuze o kladech a záporech transparentnosti neziskových organizací. Průběh diskuzí se do určité míry podobal, ale jednotlivé skupiny měly určitá specifika.

Skupina, která pracovala na workshopu v Ostravě, probírala jako dominantní téma tzv. stigmatizaci dárce. Zástupci NNO se přikláněli k volbě dárce nezveřejňovat, aby je nevystavili zvýšenému zájmu o dary od dalších organizací. Zástupci se shodli na tom, že i malá občanská sdružení vypracovávají výroční zprávy a používají je jako propagační materiál. Workshopu v Brně se zúčastnil odpůrce navrhovaného zákona, který si myslí, že není dobré nechat zasahovat stát do fungování neziskového sektoru. Pro mne osobně byl zajímavý názor, že statusový zákon v sobě obsahuje tři oblasti, a to oblast morálky, ekonomiky a legislativy. I v Praze byl účasten zásadní odpůrce navrhovaného zákona, přesto by tento účastník navrhoval i další informace ke zveřejnění v rámci transparentnosti neziskových organizací. Diskutovali jsme také o míře objektivity při rozdělování dotací z veřejných rozpočtů a očekávanému přínosu zákona o statusu veřejné prospěšnosti, který nelze vidět v okamžitém zamezení negativních jevů, ale v možnosti v budoucnu pozvednout morální kredit transparentních neziskových organizací.