Svátek má Zikmund
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Záhorská veselice ve Veselíčku: Tentokrát ve znamení hraček

veseliceSobotní odpoledne ve Veselíčku patřilo v den státního svátku 17. listopadu Záhorské veselici. V programu tradiční akce se na podiu i pod podiem v Kulturním domě v Tupci střídala vystoupení dětí z mateřské školy, balónkového klauna Čika i hudební skupiny Travellers. Součástí akce, kterou navštívily více než dvě stovky účastníků, byla výstava „Hračky nestárnou… aneb S čím si hráli na Záhoří“ a slavnostní vyhlášení literární pohádkové soutěže O skřítkovi Veselíčkovi.

Výstava hraček se setkala s mimořádným úspěchem u lidí všech generací. „Vždyť co mohou vyvolat v lidech hračky, se kterými si sami hráli, když byli ještě dětmi? Jedině dojetí,“ říká hlavní organizátorka výstavy a ředitelka místní mateřinky Stanislava Čočková. Hračky do výstavy zapůjčili lidé z obce i okolí, některými kousky přispěly i známé osobnosti zpěvačka
a herečka Zora Jandová či houslista Pavel Šporcl. Nejstarším vystaveným exponátem byly přes šedesát let staré kočárky. Do starodávného hračkářství přispěly ovšem také současné děti, či teenageři, kteří pro tuto příležitost poskytli své nejoblíbenější plyšáky, teprve několik let staré. „Je zajímavé, jak jsou oblíbené hračky dětí poznamenané jejich láskou. Jakoby tím ožily,“ zaznělo z úst jedné pozorovatelky.

Veselíčko zatím nemá prostory pro instalování stálé expozice. Už nyní ale pořadatelé z občanského sdružení Záhoří vědí, že by se dlouhodobým výstavám v obci dařilo. „Lidé, kteří sem přijdou, nám hned hlásí, co všechno ještě mají na půdě a že je jim líto to vyhodit. Přitom do výstavy věnované historii naší obce či regionu Záhoří by se takové předměty náramně hodily,“ říká Čočková.

Na Záhorské veselici se představily děti z mateřské školy ve třech různých pásmech, zaměřených především na folklor, tradice a samozřejmě hračky. Ne náhodou vybrali pořadatelé pro letošní ročník akce zrovna téma hraček. „Výstava i dětský program je završením oslav 65 let výročí od založení mateřské školy, které jsme zde začali slavit přesně před rokem,“ uvedla ředitelka Čočková.

Zpestřením odpoledního veselí bylo rovněž ocenění autorů pohádek o skřítkovi Veselíčkovi. Prázdninovou soutěž vyhlásilo pořadatelské občanské sdružení spolu s mateřskou školou a Obcí Veselíčko. Pětadvacet autorů si odneslo diplom a skřítka Veselíčka - maskota, jehož pro obec v minulém roce navrhly děti a ztvárnila jej výtvarnice Martina Beckertová. „Ocenění si nakonec zasloužili úplně všichni autoři. Nelze hodnotit nejlepší tři pohádky, když jednomu pisateli je šest let a druhému 65. Všechny jsou něčím zajímavé. Potěšilo nás, že se lidé vůbec do soutěže zapojili, našli si čas a zamysleli se nad tím, kdo vůbec skřítek Veselíček je, kde žije, jaký je, a komu hlavně pomáhá,“ zaznělo z úst Marie Šulákové, která oceňování autorů moderovala. Šuláková rovněž uvedla, že pohádky nyní spolu s obrázky dětí dostanou podobu útlé knížky: „Z ní budou poprvé veřejně číst herci Moravského divadla Olomouc na jarní akci Přečteme si pohádku na zámku.“

Tsu