Svátek má Bonifác
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Oživlá řemesla VIII

Akce „Oživlá řemesla“ se koná pravidelně jednou ročně v Muzeu Litovel. Muzeum Litovel bylo po rekonstrukci budovy znovuotevřeno v září 2004 a v únoru 2005 byla instalována stálá expozice „Litovelská řemesla 1. poloviny 20. století“. Již 26. prosince 2005 se akce obohacující stálou expozici o nový prvek – oživení, uskutečnila poprvé. Její organizace se ujali pracovníci Muzea Litovel. Po jejím skončení bylo jasné, že pro příště bude potřeba více dobrovolníků – pořadatelů, a tak se v dalších ročnících zapojilo občanské sdružení Muzejní společnost Litovelska a od roku 2007 také občanské sdružení Kirri o.s. Termín – 2. svátek vánoční, na Štěpána – se s jedinou výjimkou (roku 2007 se akce konala v rámci Dnů evropského dědictví už 8. září) drží dodnes. Sváteční odpoledne a podvečer letos mohou návštěvníci litovelského muzea trávit poosmé.

První přípravy na letošní ročník už začaly. Již jsou zajištěni účinkující a dobrovolníci. Chystání členitých prostor muzea na akci začíná 26. prosince dopoledne tak, aby program pro veřejnost mohl v 15 hodin začít v celém muzeu současně.

V přízemí hlavní budovy muzea se salonek restaurace promění v tvůrčí dílnu, kde si mohou návštěvníci vyzkoušet některé dovednosti – např. písmomalířství, pečetění, malování na různé materiály, různorodou práci s barevnými papíry, lití olova, tvorbu šperků aj. Do těchto činností se zapojuje mj. také občanské sdružení Modrá velryba z Bílé Lhoty.

V 1. patře bude hrát v menším výstavním sále živá lidová hudba v podání Hanácké mozeke, která má v kmenovém repertoáru také několik hanáckých koled. Nebude chybět stylové občerstvení – perníčky, vánoční cukroví, vánočky, speciality z domácí zabijačky, čaj, grog, svařené víno. To vše budou roznášet pořadatelé v dobových kostýmech.

Ve větším výstavním sále (ve stálé expozici litovelských řemesel) budou předvádět nejrůznější řemesla a um šikovní účinkující (např. švec, řezbáři, košíkář aj.). Zvídavé návštěvníky poučí o svém kumštu a nechají je i ledacos si vyzkoušet. Někteří účinkující budou mít i vlastní výrobky, které nabídnou návštěvníkům akce k prodeji.

K navození sváteční atmosféry nebude chybět stylové osvětlení petrolejovými lampami, loučemi, svíčkami apod. Ukončení programu je v 19 hodin.

Na organizačním zajištění akce se i letos podílí Muzejní společnost Litovelska, občanské sdružení, Kirri o.s. a Muzeum Litovel. Program se odehrává na několika scénách. Zajišťujeme každým rokem několik nových aktivit, aby pravidelní návštěvníci této akce nebyli zklamáni a stále se dovídali nové a nové poznatky.                                                                                  

Akci finančně podporuje Olomoucký kraj i Město Litovel.