Svátek má Bonifác
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Přípravy Tříkrálové sbírky 2013 v zábřežském děkanátu

tri kralovePrávě v těchto dnech zábřežská Charita finišuje s přípravami Tříkrálové sbírky, kterou bude na svěřeném území organizovat již po čtrnácté. Zajistila a kolednickými potřebami vybavila zatím celkem 339 královských skupinek, které budou začátkem nového roku navštěvovat domácnosti na Zábřežsku, Mohelnicku, Štítecku. Přestože toto číslo zatím ještě není konečné, je již jisté, že počet sestavených skupinek bude historicky nejvyšší - loňský počet je zatím překonán o 11 skupinek. Organizátoři věří, že se jim letos koledníky podaří pokrýt všechny spravované obce a místní části. Nejvíce skupinek bylo potřeba připravit ve městech: Zábřeh 52 skupinek, Mohelnice 25, Loštice 9, Štíty 8, Červená Voda 14, Úsov 6 a v obci Postřelmov - 26 kolednických skupinek.

Ve spolupráci s 60 obcemi a městy v regionu došlo před vánocemi k úřednímu zapečetění všech sbírkových pokladniček. Kromě tohoto ochranného prvku lze poznat koledníky vyslané Charitou podle královského oděvu a keramického přívěsku s logem sbírky. Všechny skupinky koledníků doprovází vedoucí starší 15 let, který se na požádání prokáže občanským průkazem a viditelně nošeným pověřením k provádění sbírky – průkazkou. Konání tříkrálové (veřejné) sbírky je povoleno na celém území ČR Magistrátem hlavního města Prahy.

Koledování pochůzkou po přidělených domácnostech (byt od bytu, dům od domu) začne někde už ve středu  2. ledna a skončí nejpozději do pondělka 7. ledna. Kdy přesně to v kterém jednotlivém místě bude, sice záleží na dohodě členů skupinky, ale většina koledníků si obchůzku svého „rajónu“ plánuje na první lednový víkend. Během návštěvy označí zástupci Charity svěcenou křídou veřeje dveří nápisem K+M+B+2013, který symbolizuje přání dobra a Božího požehnání pro všechny, kdo v příbytku přebývají. Navštívená domácnost má svobodnou možnost přispět do pokladničky libovolným finančním darem. I dárci jsou přitom Charitou obdarováni; psaníčkem s kadidlem a tzv. „bílým zlatem“ – dutinkou HB cukru, kterých pro tyto účely a celou ČR připravila v počtu téměř 3,2 miliónu kusů sesterská sociální firma REPARTO Zábřeh v palonínské chráněné dílně.

I tam, kde se skupinky sestavit podařilo, však nejspíš nebude v silách koledníků obejít všechny domácnosti. Proto existuje náhradní možnost, jak mohou lidé podpořit činnost Charity a její projekty zaměřené na lidi v nouzi. Je možné zaslat dárcovskou SMS ve tvaru DMS KOLEDA na telefonní číslo 87 777, pokud lidé potřebují potvrzení o výši daru, mohou zvolit bankovní převod nebo zaslání peněz složenkou na speciální bankovní účet 66008822/0800. Až do čtvrtka 10. ledna bude také k dispozici zapečetěná pokladnička v charitní prodejně Barborka – recepce v přízemí charitního domu. Následně Charita za dohledu zástupců příslušných obecních úřadů všechny sbírkové pokladničky rozpečetí a spočte jejich obsah.

Výtěžek je letos opět určenna podporu a pomoc lidem, kteří se nachází ve stavu nouze. Dříve bylo koledování výsadou chudých dětí. Dnes nekoledují chudí, ale koleduje se pro chudé, postižené, nemocné, seniory, lidi opuštěné, lidi bez domova, maminky s dětmi v tísni, lidi všech kategorií sociální potřebnosti. Charita se tak snaží získat prostředky na rozsáhlé spektrum aktivit, které realizuje ve prospěch lidí potřebných. Chudoba má totiž v každé době svoji novou, aktualizovanou podobu. Výtěžek Tříkrálové sbírky se dělí podle předem stanoveného klíče. Menší část jde na projekty diecézních charit nebo na zahraniční humanitární pomoc (pomoc lidem, které postihla nějaká přírodní či humanitární katastrofa), dvě třetiny vybraných peněz pak zůstávají v regionu, kde se vysbírají. 

V letošním roce zábřežská Charita část prostředků věnuje na přímou pomoc rodinám a lidem, kteří se ocitají v problémech či existenční nouzi. Tříkrálová sbírka je jedinou sbírkou, ve které se dárci mohou spolupodílet na využití shromážděných prostředků. Už v době, kdy budou koledovat nebo do pokladničky přispívat, mohou přemýšlet o lidech kolem sebe v těžké situaci, kterým by stálo zato pomoci. Vzhledem k vysoké nezaměstnanosti v regionu, meziročnímu zdražení spotřebitelských cen a snížení některých dávek, bude tento solidární nástroj pomoci velmi důležitý. Dále chce zábřežská Charita z peněz shromážděných sbírkou například přispět na zřízení terénního, mobilního hospice pro nevyléčitelně nemocné pacienty; podpořit chce také program resocializace lidí sociálně vyloučených (včetně zvyšujícího se počtu lidí bez domova) v terapeutické dílně.

Pro koledníky, kteří obětavě a odvážně potřebným věnují svůj čas a bez kterých by se to celé neobešlo, Charita (díky partnerům) připravila speciální skládací tašku, pár sladkostí, křížovku o zajímavé ceny, volnou vstupenku na březnové plavání v zábřežském nebo mohelnickém krytém bazéně, slevu na lyžování v Herolticích a v neposlední řadě 50% slevu na animované filmy Rebelka nebo Méďa Béďa 3D v kině Retro v Zábřehu.

Sbírku doprovodí v neděli 6.1.2013 v 18 hod Tříkrálový koncert v Městském divadle Brno, kde mimo jiných vystoupí skupina Čechomor, Lenka Filipová, Jana Kirschner. Koncert je možné sledovat v přímém přenosu České televize na programu ČT1, během přenosu bude představeno několik projektů, které Charita ze sbírky podporuje. 

První výsledky koledování budou známy v pátek 11. ledna 2013 a zábřežská Charita je bude prezentovat na svých webových stránkách www.charitazabreh.cz; zde najdou zájemci i další informace o sbírce. „V předstihu pak velmi děkujeme všem, kdo naše královské velvyslance přijmou a svým příspěvkem do pokladničky se přihlásí k pomoci, kterou Charita pro potřebné zajišťuje“.