Svátek má Klaudie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zapojit se do práce i do života

Překonat obavu z nových situací, nového kolektivu, naučit se zvládnout zátěž, zvýšit si sebevědomí a mít tak větší šanci získat a udržet si zaměstnání, nabízí Charita Zábřeh účastníkům nového projektu, který se právě v těchto dnech rozjíždí.

Projekt „Šance zapojit se … do práce i do života“ je určen lidem s chronickým duševním onemocněním, jimž má prostřednictvím teoretické a praktické přípravy usnadnit vstup či návrat na trh práce. „Nezaměstnanost je obtížný stav pro každého jedince. Pro tuto skupinu lidí však může být neřešitelným problémem,“ řekla o důvodu vzniku projektu jeho manažerka Zdena Hrubá a doplnila: „V rámci služeb denního centra se sice zaměřujeme na nácvik a upevňování motorických, psychických a sociálních dovedností uživatelů, nejedná se však o aktivity cíleně zaměřené na podporu při získávání pracovního uplatnění. Navíc kumulace dvou cílových skupin v centru neumožňuje aktivity úzce specifikovat pro potřeby osob s chronickým duševním onemocněním“. Účast v projektu je díky prostředkům Evropského sociálního fondu umožněna až dvaceti zájemcům s chronickým duševním onemocněním, a to nejen ze Zábřeha, ale i širokého okolí. Tedy i těm, kteří nevyužívají služeb Oázy-centra denních služeb.

Během dvou a půl let trvání projektu absolvují účastníci postupně tři tzv. moduly. První – teoretický – je vybaví znalostmi v oblastech souvisejících s pracovním uplatněním – komunikačními dovednostmi, naučí je jak hledat práci, napsat motivační dopis či se připravit na pohovor, zasvětí je do znalostí v oblasti finanční gramotnosti a zorientuje v základních právních předpisech i v sociálním prostředí. „Cílem prvního modulu je, aby účastníci získali zdravý náhled na své onemocnění a limity z něj plynoucí. Získané znalosti a schopnosti si v jeho závěru ověří v praxi zážitkovou formou při dvoudenním pobytu,“ vysvětlila manažerka projektu.

Podstatou dalších dvou modulů je osvojení a upevnění konkrétních pracovních činností a návyků v keramické, dřevařské, vitrážové či tkalcovské dílně a na cvičných pracovištích v prostorách Charity Zábřeh. Účastníci projektu si vyzkouší, co obnáší chodit pravidelně pracovat a mohou zde zároveň rozvíjet i dovednosti nabyté v teoretické části projektu, jako např. schopnost komunikovat.

„Protože je průběh duševní nemoci obtížně předvídatelný a účast v projektu by mohla být atakem onemocnění ohrožena, bude program uzpůsoben tak, aby byla zátěž pro účastníky přiměřená, a po celou dobu jim také bude k dispozici psycholog a zkušený sociální pracovník,“ doplnila Zdena Hrubá a zakončila: „O smysluplnosti projektu jsme naprosto přesvědčeni, protože v loňském roce jsme uzavřeli podobný projekt zaměřený na pracovní terapii uživatelů denního centra a na základě zkušeností z tréninkového místa získal jeden z účastníků trvalé pracovní uplatnění.“

Pokud vás projekt zaujal a máte zájem o více podrobností, kontaktujte M. Ondráčka tel.: 736 509 464.

Do první etapy je možné se hlásit do 1. března 2013, do II. etapy do 1. listopadu 2013.