Svátek má Klaudie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Olomoucká arcidiecézní charita rozpečetila všechny tříkrálové kasičky

charitaMístní Charity, které jsou součástí Arcidiecézní charity Olomouc, mají úředně rozpečetěné všechny sbírkové pokladničky letošní Tříkrálové sbírky. V olomoucké arcidiecézi bylo zaevidováno celkem 4 835 kasiček a lidé do nich darovali celkem 21 464 721 Kč. V následujících dnech bude probíhat kontrola všech úředních dokladů, aby mohl být tento výnos definitivně potvrzen. Minimálně 65 % výtěžku se vrací do regionů, kde byly vybrány. Dále budou podpořeny projekty zahraniční humanitární a rozvojové pomoci a projekty pomoci organizované diecézními Charitami a celorepublikové centrály Charity Česká republika.

Komentář ke konečnému výsledku poskytnul prezident Arcidiecézní charity Olomouc P. Bohumír Vitásek: „ Přece měl Marek (Navrátil - koordinátor tříkrálové sbírky v olomoucké arcidiecézi) pravdu, když tvrdil, že i letos se vybere o něco víc! Chtěl bych především poděkovat všem dárcům, kteří svými dary takto přispěli lidem v nouzi, také koledníkům, vedoucím skupinek i koordinátorům za jejich nasazení. Všichni, jak koledníci, tak dárci, jsme si mohli ověřit pravdivost slov Bible, že - blaženější je dávat než dostávat.“

Po ukončení koledování se musely všechny sbírkové kasičky úředně rozpečetit pod dozorem místních obecních či městských úřadů. Kompletní výnos se pak dle zákona o veřejných sbírkách musí shromáždit na jediném centrálním kontu. Pak teprve se peníze zasílají k jednotlivým projektům. Vzhledem k množství koledníků a sbírkových kasiček je třeba všem zainteresovaným úředníkům a pracovníkům Charity v olomoucké arcidiecézi vyslovit poděkování organizátorů za rychlost provedení této procedury. Arcidiecézní charita Olomouc zná kompletní výsledky jako první v republice.

Tříkrálová sbírka je každoročně využívána na pomoc lidem u nás i v zahraničí a na rozvoj aktivit Charity. Podpořeny jsou projekty z celého spektra cílových skupin, kterým se Charita věnuje. Velká část prostředků je pak použita také na tzv. přímou pomoc jednotlivcům či rodinám s dětmi.

Nad využitím Tříkrálové sbírky v rámci olomoucké arcidiecéze bdí komise, jmenovaná arcibiskupem Janem Graubnerem, která hodnotí záměry využití a dbá o to, aby byly finance využity efektivně, smysluplně a v rámci vyhlášeného záměru. Po definitivním sečtení celorepublikového výtěžku sbírky bude tato komise posuzovat a schvalovat záměry, předkládané místními Charitami. Každoročně je tak v olomoucké arcidiecézi podpořeno na 150 projektů.

Kompletní výsledky Tříkrálové sbírky 2013, další informace o využití výnosu sbírky Charita zveřejňuje na stránkách www.trikralovasbirka.cz.

Dárci, kteří snad letošní koledníky nepotkali, mohou Charitu podpořit odesláním daru na tříkrálový účet anebo odesláním DMS KOLEDA na číslo 877 77.

 

Bližší informace:

Marek Navrátil – koordinátor Tříkrálové sbírky, tiskové odd. Arcidiecézní charity Olomouc,
mobil: 739 52 62 78, e-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript

------------------------------------------------------------------------------

Několik příkladů plánovaného využití výnosu Tříkrálové sbírka 2013:

Charita Hranice  - vícemístný osobní automobil pro potřeby klientů Denního centra Archa (220 000 Kč). DC Archa poskytuje sociální služby dospělým osobám se zdravotním, zejména mentálním a kombinovaným postižením. Cílem denního pobytu je podpora uživatele v začlenění do společnosti. Vícemístný automobil budeme využívat k dopravě klientů na jednotlivé aktivity konané mimo centrum. Podnikají s klienty akce, na které s nimi musí dojíždět - návštěvy plaveckého bazénu, pobyty na Ekofarmě Bludička v Bludovicích, výlety a pod. Sedmimístný automobil, kterým nyní přepravují klienty již není v dobrém technickém stavu a jeho opravy by byly finančně náročné.

Farní charita Kvasice - podpora domova pro osoby se zvláštním postižením Kvasice (20 000 Kč). Pořízení kompenzačních pomůcek.

Charita Prostějov - Domov Daliborka místo pro společný život (350 000 Kč). Podpora rozvoje nově otevřených služeb chráněného bydlení pro osoby s mentálním postižením a pro jejich rodiče a odlehčovací služba.

Charita Svitavy - úprava automobilů Charitní pečovatelské služby pro snadnější nastupování hůře pohyblivých osob (100 000 Kč). Pro přepravu k lékaři, za nákupy apod. využíváme pro uživatele služby běžné osobní automobily. Plánujeme upravit sedadla u spolujezdce řidiče tak, aby bylo snadnější nastupování pro hůře pohyblivé uživatele. (Sedadlo se otočí a vysune ze dveří.)

Charita Veselí nad Moravou - podpora projektu osobní asistence pro osoby s mentálním a tělesným postižením (100 000 Kč). Cílem služby je dopomoc osobám se sníženou soběstačností žít svůj život co nejkvalitněji ve svém přirozeném domácím prostředí.

Charita Zábřeh - oprava nájezdové rampy (50 000 Kč). Renovace poničené nájezdové rampy v denním stacionáři Okýnko pro dospělé lidi s mentálním a kombinovaným postižením. Ve stacionáři je několik uživatelů na vozíčku, pro které je tato rampa nutností.

Charita Holešov - pořízení termoportů pro klienty pečovatelské služby (15 000 Kč).     

Charita Konice - Vybavení terénní služby elektrickými polohovacími postelemi (80 000 Kč) V terénních službách přibývají klienti po mozkových příhodách a onkologické léčbě. Pro řadu z nich a pro ty, kdo o ně pečují je takováto postel nutností.

Oblastní charita Kroměříž - rekonstrukce v Azylovém domu pro matky s dětmi v tísni (200 000 Kč). Kompletní rekonstrukce elektroinstalace bytů v Charitním Azylového domu pro matky s dětmi a ženy v tísni.

Charita Luhačovice - podpora denního stacionáře zakoupením nového automobilu (100 000 Kč) Vzhledem k havarijní situaci vozidla Felicia Combi, je nutné pořídit novější automobil a obnovit tak nutné vybavení Denního stacionáře.