Svátek má Klaudie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

„Restart“

Nezisková organizace P-centrum v Olomouci zahájila v prosinci 2012 projekt s názvem „Restart“, financovaný z fondů ESF, který je zaměřen na lepší začlenění klientů po léčbě závislostí na návykových látkách. Tito lidé mají díky své minulosti a užívání psychoaktivních látek často snížené sebevědomí, nevěří si, obtížně navazují kontakty v sociálních vztazích a bojí se svého selhání. Nedokáží se orientovat v požadavcích v sociálně – právním systému, potřebují dlouhodobou podporu a provázení při začlenění se do běžného způsobu života.

Díky programu „Restart“ mohou získat nové dovednosti, které jim umožní získat a udržet si pracovní místo, budou moci lépe komunikovat, naučí se vhodně sebeprezentovat, pracovní konflikty řešit přiměřeným způsobem a přijímat oprávněnou kritiku. Díky individuální práci s každým klientem je možné program „ušít na míru“ a zaměřit se na ty oblasti, ve kterých v běžném životě selhává. Program vychází z posledních neurobiologických principů psychologie učení a umožňuje zohlednit specifické potřeby lidí po léčbě závislostí. Projektem v průběhu dvou let projde 73 klientů a pracovníci pro ně vytvoří manuál, který se bude podrobně zabývat všemi oblastmi, které se vztahují k získání a udržení práce.

Na projektu P-centrum spolupracuje se zahraniční organizací Hum London, zahraniční lektoři se budou podílet i na proškolení pracovníků P-centra a seznámí je s nejnovějšími poznatky a zkušenostmi v oblasti koučování k podpoře klientů po léčbě závislostí.