Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Setkání se zástupci Stálého zastoupení České republiky při EU

Dne 18. 2. 2013 se na Stálém zastoupení ČR při EU v Bruselu uskutečnilo setkání se zástupci českých regionů. Diskutovalo se především o návrhu víceletého finančního rámce, který na únorovém summitu přijala Evropská rada.

Pro Českou republiku se na budoucí programovací období podařilo vyjednat částku 20,5 mld. EUR ve stálých cenách. Oproti minulému programovacímu období se tak jedná o pokles zhruba 6 mld. EUR. Při přepočtu na počet obyvatel představuje částka 20,5 mld. EUR čtvrtou nejvyšší alokaci v rámci EU. V procesu vyjednávání se rovněž podařilo zavést pravidlo n+3 (příjemce podpory musí projekt zrealizovat a požádat o proplacení dotace nejdéle do tří let od chvíle, kdy mu byla dotace přislíbena). Vyjednána byla také uznatelnost DPH.

V současné době se má v návrhu rozpočtu vyjádřit Evropský parlament, který ho musí schválit jako celek. Vysocí představitelé EP a jeho frakcí však naznačují neochotu návrh v současné podobě přijmout. Předpokládá se tedy negativní usnesení EP (pravděpodobně se o této věci bude hlasovat tajně, což nahrává zamítnutí návrhu). V takovém případě Rada zahájí jednání s EP s cílem dohodnout se během května, je však možné, že dohoda se uskuteční až v září.

Co se týká konkrétních pravidel pro financování v budoucím programovacím období, předpokládá se zavedení tzv. výkonnostní rezervy. 7% z celkové alokace nebude programováno, ale udělí se na základě dosažených milníků v roce 2019. Otázkou však je, zda se poté tuto částku podaří utratit.

V současnosti probíhají mezi Evropskou komisí a Českou republikou neformální jednání, týkající se rozvojových priorit pro čerpání fondů, které Česká republika přijala v roce 2011. Na měsíc březen se předpokládá jednání o obsahu a struktuře Integrovaného regionálního operačního programu (tzv. IROP). Klíčovými body v jednání s Komisí jsou: program pro vzdělávání, program pro Prahu, technická pomoc a IROP.

Rovněž se předpokládá, že návrh Dohody o partnerství (bude obsahovat návrhy programů pro programové období 2014–2020) bude k dispozici v květnu, v červenci pak ČR obdrží zpětnou vazbu od Evropské komise, oficiální vyjednávací proces tak může začít v září či v říjnu. Na základě Dohody o partnerství by pak Evropská komise měla předložit negociační mandát a do konce roku 2013 by mělo dojít ke schválení Dohody o partnerství s EK. Na počátku roku 2014 se předpokládá schválení Operačních programů.

Představitelé SZ ČR rovněž zmínili současnou situaci v čerpání ze strukturálních fondů EU v některých problémových OP. Na konci minulého roku se situace stabilizovala a došlo k odblokování OP Životní prostředí a OP Doprava. V současné době se stále objevují problémy v ROP Střední Čechy a v ROP Severozápad. Pokud se podíváme na bilanci příjmů a plateb z/do EU, ta je od vstupu ČR do EU pozitivní a činí celkově 250 mld. Kč.