Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Program LIFE+ 2013

Program LIFE+ na období 2007-2013 představuje ze strany EU integrovaný přístup k financování životního prostředí. Skládá ze tří částí LIFE+ Příroda a biologická rozmanitost, LIFE+ Politika a správa v oblasti životního prostředí a LIFE+ Informace a komunikace. Žádosti se předkládají národnímu kontaktnímu místu, kterým je v ČR Ministerstvo životního prostředí, jsou však posuzovány na evropské úrovni, kde probíhá také výběr projektů.

Témata výzvy pro rok 2013 jsou následující:

1. Příroda a biologická rozmanitost v rámci programu LIFE+
Základní cíl: chránit, zachovat, obnovit, sledovat a usnadnit fungování přírodních systémů, přírodních stanovišť, volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin s cílem zastavit úbytek biologické rozmanitosti EU, včetně různorodosti genetických zdrojů.

2. Politika a správa v oblasti životního prostředí v rámci programu LIFE+
Základní cíle: stabilizovat koncentraci skleníkových plynů, přispívat ke zlepšení kvality vody, dosáhnout úrovní kvality ovzduší, které nevedou k výrazným nepříznivým dopadům na lidské zdraví a ŽP, chránit a zajistit udržitelné využívání půdy, přispívat ke zlepšování vlivu městských oblastí Evropy na ŽP, přispívat k rozvoji a provádění politiky týkající se hluku ve venkovním prostředí, chemické látky: zlepšit do roku 2020 ochranu ŽP a zdraví před riziky představovanými chemickými látkami, vytvořit informační základnu pro politiku v oblasti ŽP a zdraví, vypracovat a provádět politiky, jejichž cílem je zajistit udržitelné hospodaření s přírodními zdroji a odpady, lesy, přispívat k rozvoji a demonstraci inovativních politických přístupů a technologií, podporovat účinné provádění a prosazování právních předpisů Unie v oblasti ŽP a zlepšit znalostní základny pro politiku v oblasti ŽP.

3. LIFE+ Informace a komunikace
Základní cíl: šířit informace a zvyšovat povědomí o otázkách ŽP včetně předcházení lesním požárům a poskytovat podporu doprovodným opatřením, jako jsou informační a komunikační činnosti a kampaně, konference a vzdělávání včetně odborné přípravy pro předcházení lesním požárům.

Rozpočet: Celkový rozpočet programu LIFE+ v roce 2013 činí 278.000.000 EUR. Orientační částky vnitrostátních finančních prostředků na rok 2013 pro Českou republiku: 5 927 881EUR. Alespoň 50% z této částky je určeno pro opatření na podporu ochrany přírody a biologické rozmanitosti.

Příjemci – žadatelé:
Návrhy musí být předloženy subjekty registrovanými v členských státech EU, které jsou veřejnými nebo soukromými subjekty či institucemi.

Termín pro podání návrhů: 25. června 2013 do 16:00 Návrhy projektů musí být poslány prostřednictví elektronické aplikace eProposal vnitrostátnímu orgánu členského státu (pro ČR je tímto orgánem Ministerstvo životního prostředí ČR). Vnitrostátní orgán poté předloží návrhy Evropské komisi.

Kontaktní místo v České republice:
Markéta Konečná
Ministerstvo životního prostředí ČR
Vršovická 65
100 10 Praha 10
Tel.: +420 267 12 24 47
E-mail: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript