Svátek má Nataša
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

MAS – Partnerství Moštěnka podpořila v poslední výzvě programu LEADER 2007-2013 celkem 22 nových projektů

Místní akční skupina – Partnerství Moštěnka rozhodla ve své poslední výzvě v programovacím období EU 2007-2013 o rozdělení dalších více než devíti milionů korun z programu Leader pro žadatele z regionu. K podpoře vybrala 22 ze 42 hodnocených projektů zaměřených na rozvoj venkova.

„Vzhledem k tomu, že se jednalo o poslední výzvu MAS v tomto programovacím období, zájem o dotace byl velký. Tomu odpovídal i doposud největší počet projektů podaných v rámci jedné výzvy,“ uvedla místopředsedkyně MAS Markéta Kropáčková.

Největší přetlak byl ve fichi zaměřené na oblast občanského vybavení a služeb, kam bylo podáno 36 žádostí o dotaci. Z nich uspělo patnáct, a to i díky posílení alokace pro tuto oblast o více než milion korun. Podporu tak získají projekty na obnovu hasičských zbrojnic v Žeranovicích, Dřevohosticích, Lipové, Mysločovicích či Bezuchově, v obcích Kurovice, Sazovice, Machová nebo Zahnašovice budou opravena kulturní zařízení. Mateřskou školku zrekonstruují v Líšné, fasádu kostela v Prusinovicích a Obecní úřad v Radkovách. Ve Vlkoši a Věžkách zmodernizují internetovou síť. V Němčicích vznikne víceúčelové hřiště a v Lechoticích nová prodejna potravin s rekondičním centrem.

MAS také podpořila všech šest projektů nezemědělských podnikatelů a jeden projekt zemědělského družstva. Novými stroji či technologiemi budou dovybaveny minipeletárna v Lipové, zámečnická dílna v Němčicích, autoservisy v Horní Moštěnici a Roštění, prodejna potravin v Prusinovicích a stroj také získá poskytovatel technických služeb v Beňově. Agrodružstvo Roštění pořídí novou moštárnu pro zpracování nejen své produkce, ale i pro zájemce z okolí.

Projekty 9. výzvy schválila MAS – Partnerství Moštěnka začátkem března. Prostředky ve výši více než 49 milionů korun, přidělené MAS – Partnerství Moštěnka na období 2009–2013, jsou tak rozděleny. „V rámci všech devíti výzev bylo celkem podpořeno 96 projektů na území MAS. Nejžádanějšími oblastmi byla podpora občanského vybavení a služeb, kam putovalo 47% všech rozdělených prostředků, na úpravu veřejných prostranství připadlo 21% z přiděných dotací a na podporu zemědělských podnikatelů a ochranu a rozvoj kulturního dědictví po 11%,“ shrnul Tomáš Šulák, předseda MAS.

Na končící programovací období EU naváže nové dotační období 2014–2020 a tím nejdůležitějším pro MAS je v současnosti tvorba strategie, která shrne informace o regionu a jeho potřebách. „O tvorbě této strategie informujeme na webových stránkách místní akční skupiny, kde najdete průběžné dokumenty, termíny veřejných projednávání nebo zde lze zanést svůj projektový záměr. Přivítáme také názor všech občanů, podnikatelů, neziskových organizací i dalších subjektů z území MAS,“ dodal Tomáš Šulák.

Území, na němž působí MAS – Partnerství Moštěnka, se nachází v samotném středu Moravy a tvoří jej 22 obcí mikroregionu Moštěnka v Olomouckém kraji a 29 obcí mikroregionu Holešovsko a okolí ve Zlínském kraji. Podle počtu obcí je největší místní akční skupinou na celé střední Moravě.