Svátek má Nataša
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charitou podporovaná organizace na Ukrajině získala ocenění

(Ukrajina, Kolomyja) Caritas Kolomyja, jeden z partnerů Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) na Ukrajině, zvítězila v celostátní ukrajinské soutěži "Dobročinna Ukrajina - 2012" v kategorie "Filantrop - regionální charitativní organizace". ACHO partnera podporuje již více než šest let a tak se z tohoto ocenění raduje spolu s pracovníky z Kolomyi.

 „Je to pro náš výjimečná událost. Potvrzení správnosti a kvality naší práce na Ukrajině. Chci za ACHO poděkovat všem, kteří podpořili a podporují tyto naše aktivity - dárce jednotlivce, firmy, naše místní Charity, ale i dárce Tříkrálové sbírky, ze které jsme naši činnost na Ukrajině také zčásti financovali.“ řekl P. Rostislav Strojvus, koordinátor projektů ACHO na Ukrajině.

„Vítězství v celostátní soutěži bylo velice příjemným překvapením.“ komentoval Sergei Tryf'yak, ředitel Kolomyjské Charity. „Naše vítězství je výsledkem tvrdé každodenní práce zaměstnanců Charity. Do značné míry také patří lidem a organizacím, kteří důvěřují a pomáhají naši Charitě.“ dodal. Také poznamenal, že taková vyznamenání jsou důležitá, protože jsou důkazem, že Charita se pohybuje správným směrem.

Této organizaci ACHO pomáhalo s rozjezdem sociálního podnikání - pořízením lisu na ovoce. Trvale podporuje fungování a rozvoj jejich farmy. Další pomoc se týkala mimořádných událostí, jako byly povodně či chřipková epidemie. ACHO této ukrajinské Charitě posílá dobrovolníky, humanitární zásilky a podporuje také školení jejich zaměstnanců. Přes ACHO také každoročně míří spousty vánočních balíčků dětem z dětských domovů a sociálně slabých rodin.

V posledních letech Caritas Kolomyjsko - Černivecké eparchie uskutečnila spoustu sociálních projektů a tradičně pořádá velké charitativní akce. Kolomyjská Caritas je vnímána jako, spolehlivý přítel všech lidí, kteří jsou v těžké životní situaci. Aktivní činnost této organizace a kreativita byla tím, co zaujalo v této soutěži.

Vedle ACHO tuto ukrajinskou Charitu podporují také Slovenská katolícka charita a Spišská katolícka charita. Momentálně se intenzivně pracuje na rozšíření farmy otevřením včelařství.

Charitní vývoj na Ukrajině je důležitým faktorem v rozvoji ukrajinské občanské společnosti; o tom jsou přesvědčeni organizátoři národní soutěže "Dobročinna Ukrajina - 2012".

Asociace neziskových organizací Ukrajiny založila tuto soutěž k vyzdvižení nejlepších mecenášů a nejúčinnějších dobročinných iniciativ na Ukrajině o rozvoj filantropie, jako příklad efektivní práce s komunitou a řešení naléhavých sociálních problémů.