Svátek má Nataša
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Materiální sbírka - jaro 2013

Věcí, které již dosloužily nebo se staly nepotřebnými, se můžete zbavit ve dnech 3. – 6. dubna 2013 při tradiční materiální sbírce šatstva, obuvi, domácích potřeb a elektrospotřebičů. Pro Diakonii Broumov ji pořádá Charita Zábřeh poprvé společně s EKO servisem Zábřeh, po třinácté ve spolupráci s městem Zábřeh a s městem Mohelnice po desáté.  

Tradičně se bude sbírat letní a zimní oblečení, obuv, lůžkoviny, prostěradla, záclony, látky, přikrývky, deky, domácí potřeby, skleničky. Aby se věci nepoškodily transportem, je třeba je zabalit do igelitových pytlů nebo kartonových krabic. Spolu s těmito věcmi pak budou sbírány nepotřebné funkční i nefunkční elektrospotřebiče. Přijímá se elektronika (telefony, kalkulačky, audio, video), kancelářská a výpočetní technika (počítače, monitory), malé domácí spotřebiče (fény, holicí strojky) až po tzv. bílé zboží (sporáky, pračky, ledničky).

Sběrná místa zůstávají stejná jako v předešlých letech: v Zábřehu je jím objekt bývalého skladu Českých drah na Olomoucké ulici (u nádraží za odbočkou k firmě Hevos) a v Mohelnici budou organizátoři skládat přinesené věci přímo do přistaveného nákladního auta na Náměstí Svobody poblíž Mohelnického kulturního centra. Obě místa budou otevřena od středy do pátku vždy v době od 9 do 17 hodin a v sobotu dopoledne od 9 do 12 hodin.

Letos poprvé bude v těchto termínech možné nepotřebné elektrospotřebiče odevzdávat také na sběrných místech firmy EKO servis Zábřeh: ve sběrném dvoře na ul.Dvorská 19, a v SEPAREXU na Leštinské ul. 36 (zde pouze od středy do pátku). „Jedná se o novinku této sbírky,“ řekla její koordinátorka Ludmila Macáková a vysvětlila: „ V předchozích sbírkách jsme mohli elektrospotřebiče sbírat díky realizaci projektu s firmou Asekol, která organizuje celostátní systém zpětného odběru elektrozařízení. Projekt však skončil, ale zájem občanů o sběr trvá. Proto jsme se na spolupráci dohodli s místní firmou.“ Zatímco některé doposud funkční spotřebiče pomohou sociálně slabým občanům, kteří si nákup nového nemohou dovolit, ostatní převezme EKO servis k ekologické likvidaci. I proto nabídla možnost odevzdávat elektrospotřebiče ve svých sběrných místech.

Vedle ekologického se ze sbírky nevytrácí ani její sociální rozměr. Bezproblémový průběh budou opět zajišťovat dobrovolníci, které Charita ve výkonu dobrovolnické služby organizuje. Při loňské podzimní sbírce celkem 26 dobrovolníků odpracovalo 409 hodin a jejich rukama prošlo zhruba 16 tun materiálu.

Provozní náklady spojené s konáním sbírky (pronájem zázemí, doprava nákladním autem, obalový materiál) představují zhruba 1 Kč na 1kg odevzdaného materiálu. O tento příspěvek organizátoři prosí dárce. Přispět lze do zapečetěné pokladničky umístěné na sběrných místech Charity.