Svátek má Nataša
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Jarní materiální sbírku letos provázelo podzimní počasí

Materiální sbírkaV sobotu 6. dubna skončila jarní materiální sbírka šatstva, obuvi, domácích potřeb a elektrospotřebičů. Již po třinácté s Městem Zábřeh a po desáté s Městem Mohelnice ji pro Diakonii Broumov pořádala Charita Zábřeh. Ke sbírce se také připojila města Loštice a Štíty a obce Brníčko a Lukavice.

Spíše než jarní, připomínaly teploty minulého týdne vrcholící listopad. I proto na sběrná místa v Zábřehu a Mohelnici přijelo méně lidí, než tomu obvykle bývá. Celkem se za tři a půl dne nashromáždilo 12 tun materiálu (v Zábřehu 9 a v Mohelnici 3 tuny), což je proti loňskému jaru s rekordními 30 tunami, jen zlomek.

Nejčastěji v pytlích a krabicích přiváželi lidé pánské a dámské ošacení i boty. Sešlo se také množství dětského oblečení, lůžkovin, ručníků, přikrývek a hraček. Společně s těmito věcmi sbírala Charita také nepotřebné elektrospotřebiče. Z mikrovlnek, vařičů, praček, rádií, televizí, ledniček a ostatních zařízení pak po odborném přezkoušení vybere funkční, kterými dovybaví svůj sociální sklad a zbývající odevzdá k ekologické likvidaci. „Funkční elektrospotřebiče budou ze sociálního skladu nabídnuty lidem, kteří si nemohou nákup nového dovolit,“ ocenila smysluplnost ekologického chování dárců koordinátorka sbírky Ludmila Macáková a uvedla ještě novinku letošní sbírky: „Ti, kteří to měli blíž ke sběrným dvorům společnosti Ekoservis Zábřeh, mohli odevzdávat elektrozařízení přímo zde. Sem budou odvezeny i ostatní spotřebiče nevyužitelné v sociálním skladu.“

Bezproblémový chod sbírky zajišťovali již tradičně dobrovolníci Charity - převážně lidé v hmotné nouzi. Od středy do soboty se jich zapojilo 29 a v nevlídném počasí společně odpracovali více než 250 hodin.

Lidé také vnímali prosbu Charity o poskytnutí finančního příspěvku na pokrytí režijních nákladů sbírky ve výši 1Kč za 1kg věcí. V zapečetěných pokladničkách se sešlo celkem 4.540 Kč (v Zábřehu 4.420 Kč a v Mohelnici 120 Kč). „Setkali jsme se dokonce s tím, že lidé přijeli na sběrné místo jen proto, aby vhodili příspěvek do pokladničky,“ připojila postřeh Ludmila Macáková. Ze získaných prostředků uhradí Charita např. pohonné hmoty do vozidla převážejícího materiál z Mohelnice, nájem části nákladního skladiště na zábřežské železniční stanici, občerstvení pro zapojené dobrovolníky.

„Chceme poděkovat všem dárcům za jejich štědrost, dobrovolníkům za jejich čas i nasazení a v neposlední řadě také vedení Zábřeha a Mohelnice za to, že nacházíme podporu pro podobné humanitární i ekologicky účelné aktivity. Těší nás také zájem měst Loštice a Štíty i obcí Brníčko a Lukavice, které se k námi pořádané sbírce připojily,“ uzavřela koordinátorka sbírky Ludmila Macáková. Další sbírka se připravuje na podzim 2013.