Svátek má Monika
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Skřítkování v zámeckém parku

skřítkováníDěti ze spádových škol Veselíčka se představí 18. května na Skřítkování v zámeckém parku.
Několik škol z Lipenska se představí v sobotu 18. května odpoledne v parku ve Veselíčku na Dni dětských představení Skřítkování. Pořadatelé očekávají účast až 150 vystupujících v tanečních, recitačních či hudebních programech. Kromě škol slíbili účast také lipenští skauti či dvě lipenské cimbálové muziky. Doprovodný program s loutkářskou výstavou, dílnou a kolotočem zajistí Studio bez kliky Romana Prokeše.

Akci pořádá obec ve spolupráci s místní mateřskou školou. „Veselíčko nemá školu. Tak jsme chtěli alespoň jednou v roce pozvat školy k nám. Záměrně jsme vybrali školy, kam dojíždí nejvíce našich dětí. Teď bychom rádi prožili společné odpoledne v krásném a přátelském prostředí zámeckého parku,“ vysvětluje starosta obce Tomáš Šulák.

Účast již přislíbily základní školy z Oseka nad Bečvou, Dolního Újezda, Lazník, lipenské školy Osecká a Sluníčko, ale také cimbálové muziky Kosénka a Kločének při lipenské ZUŠ a skauti z Lipníka. „Samozřejmě nebude chybět vystoupení dětí z naší mateřské školy. V kostýmech, jež našily některé maminky a učitelky vystoupí děti v pásmu Skřítkové a v záhorských krojích se představí předškoláci v pásmu Ptáčci. Předvedou se rovněž kluci z dětského domova se školou, jenž sídlí zde na zámku,“ přiblížila dále program ředitelka
mateřské školy Stanislava Čočková.

Název akce Skřítkování není náhodný. Vychází od jména maskota obce Skřítka Veselíčka, jehož podobu navrhly místní děti ve výtvarné soutěži. Skřítek se v nedávné době dostal také do literárního dílka Pohádky o skřítku Veselíčkovi. „Také tyto příběhy vymýšleli
rodiče a prarodiče s dětmi a poprvé jsme z nich četli na pravidelném čtení na zámku Přečteme si pohádku, kde jsme knížku slavnostně uvedli,“ řekla dále Čočková.

Součástí doprovodného programu v režii uměleckého sdružení Studio bez kliky bude loutkářská dílna, výstava loutek v přírodě, střílna, historický dřevěný kolotoč a sokolníci. „V závěru sehrajeme s dětmi improvizované divadlo s kulisami a loutkami, které si zde samy
vyrobí,“ slibuje provozovatel sdružení Roman Prokeš. Lidé se mohou těšit také na bohaté občerstvení, vystupující děti odmění kuchařky z mateřské školy buchtami Skřítka Veselíčka, připraven bude také barmanský stánek s koktejly a další dobroty. Odpolední program začne ve dvě hodiny.