Svátek má Monika
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V Pravčicích vzniklo zemědělské muzeum. Představuje zemědělské stroje i dějiny šlechtitelství

pozvanka muzeum PravciceNávštěvníci zde najdou zemědělskou techniku od 18. století až do současnosti, týkající se veškerých prací od přípravy půdy až po sklizeň. Sbírka obsahuje na 100 exponátů, jako jsou bryčky, několik druhů pluhů, secí mašina „melichárek“, koňské brány, ledkovač, rozmetadlo apod. Část expozice je vyhrazena historii šlechtitelství.

Do budoucna bude muzeum doplněno o prodejnu regionálních potravin a selský dvůr, kde si zájemci budou moci prohlédnout hospodářská zvířata a uvidí také něco z typické selské domácnosti. Muzeum bude otevřeno v období květen – září a nabídne i možnost prohlídky s odborným průvodcem.

Muzeum vybudoval selský rod Netopilů, Josef a jeho tři synové, s podporou prostředků z Evropské unie. Jejich zemědělský podnik hospodaří v katastrech obcí Žalkovice, Pravčice, Stará Ves a Horní Moštěnice a zemědělskou techniku sbírají již roky. Milionovou dotaci na vznik muzea získali v rámci projektu „Zemědělská technika našich dědů“, který uspěl v 7. výzvě MAS – Partnerství Moštěnka, o.s., v Programu rozvoje venkova/Leader.