Svátek má Státní svátek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita Zábřeh pomáhá lidem postiženým povodněmi

Stále ještě není prostor pro následnou pomoc domácnostem zasaženým povodní, přesto se na ni již nyní Charita chystá. Jednotlivé vodní toky v Čechách již buď kulminovaly, nebo budou na průtoku maximální teprve v dnešních odpoledních hodinách. Hladina řek a potoků nyní někde stagnuje nebo velmi pomalu opadává. Jednotlivé složky IZS ve spolupráci s obcemi stále řeší ochranu lidských životů a zdraví (řízená evakuace a náhradní ubytování obyvatel), podnikají se preventivní kroky vedoucí k ochraně majetku a zabránění škod (bariéry, čištění toků).

Jsme v rámci sítě Charit v průběžném kontaktu s jednotlivými diecézními Charitami operujícími v místě neštěstí (Litoměřicko, Českobudějovicko, Plzeňsko), potřeby v terénu se mapují a zpřesňují. Terénní pracovníci Charity ze zdejších poboček jsou nyní v zasažených místech, mapují situaci, vchází do kontaktu s lidmi v nejvíce postižených obcích.

Charita Zábřeh se na zapojení do následné pomoci připravuje. V těchto chvílích mobilizuje svůj krizový tým, který je určený na osobní nasazení v místě neštěstí, fyzickou výpomoc s odstraňováním škod a následků velké vody. Jde o samostatnou, proškolenou a sehranou mobilní jednotku, která již od povodní v roce 2002 vyráží s plným vybavením (např. vozidlo, čerpadlo, wapka, průmyslový vysavač, nářadí) tam, kde je potřeba. Zatím Charita nemá konkrétní požadavek, je ještě velmi brzo a nebezpečí z velké vody ještě zdaleka neodeznělo. Úklidové práce tedy nelze započít, ale chce být připravena rychle pomoci těm, kdo by měli problém vlastními silami zdolat nánosy bahna a další způsobené škody. Pokud by někdo z veřejnosti chtěl za zázemí (ubytování, stravu, kompenzaci nákladů cestovného) skrze Charitu osobně, fyzickou prací svých rukou pomoci, může se nabídnout kontaktnímu pracovníkovi (František Klíč, telefon: 736 509 436, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript ). Tuto pomoc Charita využije a zprostředkuje zasaženým, pokud se nepodaří situaci řešit sousedskou výpomocí a solidaritou lidí z blízkého okolí.

Pracovníci Charity revidovali své vybavení, které pro účely pomoci při živelných a přírodních katastrofách mají. Tímto by se chtěli obrátit na širší veřejnost a požádat o následující materiál, který momentálně pro zvládání podobných akcí chybí – byl již spotřebován. Jde o potřeby, které využije zásahový tým nebo přímo postižení lidé na místě, kteří tím ušetří finanční prostředky za jejich nákup: úklidové, dezinfekční a čistící prostředky (hadry, kartáče, košťata, plastové kbelíky, přípravky na mytí a dezinfekci podlah, na mytí oken), pevné gumové rukavice, pracovní rukavice, respirační roušky, ruční postřikovače, gumové stěrky na podlahu, hrabla na sníh, velké hliníkové lopaty, krycí plachty (velké, těžké). Pokud chcete (ale opravdu jen a pouze) uvedený materiál Charitě darovat, můžete jej osobně donést na sběrné místo, recepci Charity v přízemí charitního domu (Žižkova 15, Zábřeh), otevírací doba je ve všední dny 7:00-16:30 hodin. Protože se materiální potřeby v čase budou vyvíjet, sledujte tuto stránku, budeme zde naše požadavky aktualizovat.

Zábřežáci se připojili také k finanční pomoci, kterou organizuje v rámci povolené veřejné sbírky centrála Charita Česká republika. Libovolný dar na pomoc obětem letošních povodní je možné zaslat na sbírkový bankovní účet číslo 11998822/0800, vedený u České spořitelny pod variabilním symbolem 906. Anonymně lze přispět prostřednictvím Dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITAPOMOC zaslané na telefonní číslo: 87 777; případně hotovostí vloženou do zapečetěné sbírkové pokladničky umístěné na recepci Charity (Žižkova 15, Zábřeh). Dárci, kteří naopak potřebují potvrzení o svém daru, mohou kromě bankovního převodu zvolit také hotovostní formu příspěvku evidovaného na sběrací listině. Ten lze odevzdat v době 7:00-16:30 hodin taktéž v recepci v přízemí charitního domu.

Zábřežská Charita dočasně zastavila komerční zapůjčování kondenzačních vysoušečů a ty v terénu připravuje na případné rychlé stažení zpět. Po opadnutí vody budou skrze tamní Charity nabídnuty k rychlejšímu vysušení zasažených bytových jednotek.