Svátek má Monika
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Vršky od PET lahví pomáhají i v roce 2013

Jeden vršek je malé drobné barevné skoro nic. Když je těchto drobků několik tisíc, začínají být zajímavé – nejen svým využitím v průmyslu, ale i v sociální oblasti. Jak? Charita Zábřeh se této myšlenky chytila a v roce 2008 začala se sběrem vršků. Rázem byla práce pro lidi bez domova (třídění vršků podle druhu plastů) a z odprodeje vršků pak finance na provoz nouzové nocležny a pracovní dílničky.

V letošním roce však projekt Charity i sebrané plastové uzávěry pomohou konkrétnímu člověku. Tím je čtyřletý Lukášek Bílý z Postřelmova, který se narodil a žije s dětskou mozkovou obrnou. Jeho rodiče se nyní podobnou aktivitou snaží získat finanční prostředky na nezbytnou léčbu - specializovaný rehabilitační pobyt Klim-Therapy v Lázních Klimkovice. Léčba, jejímž cílem je zlepšit pohyblivost a soběstačnost dítěte, je sice unikátní, ale také velmi nákladná. Stojí kolem 90 tisíc korun, navíc zdravotní pojišťovna na ni vůbec nepřispívá. Charita tedy letos shromážděné vršky ze svých 20 sběrných míst odprodá do výkupu a zpeněží ve prospěch léčby malého Lukáška.

Pomoc rodině Lukáška ze strany Charity však bude širší. Lidé dlouhodobě nezaměstnaní a dobrovolníci Charity vytřídí podle druhů všechny vršky, které rodina doposud vysbírala, (protože jen tak je totiž možné dosáhnout na maximální výkupní cenu), zajistí přepravu pytlů od subjektů v regionu (školy, školky, obecní úřady, instituce, firmy) do meziskladu zřízeného na Charitě, i následný odvoz k výkupu do Brna. „Tím chceme odlehčit rodičům, aby se nemuseli zatěžovat takovými drobnostmi jako je ruční třídění vršků, dílčí odvozy pytlů ze škol a jejich následné skladování doma, ale aby měli čas na své dvě děti“, odůvodnil tuto pomoc ředitel zábřežské Charity Jiří Karger.

Dárci však nemusí mít obavu, že jejich vršky spadnou do společného „bezejmenného“ pytle. „Po předchozí domluvě mohou sběratelé přivézt vršky na Charitu, nebo požádat o jejich vyzvednutí, nechat zvážit, zaevidovat a po odprodeji budou moci dar ve finanční podobě samostatně předat rodině Lukáška. Nebude to tedy příspěvek Charity, ale stále jejich osobní,“ vysvětlil organizaci akce Jiří Karger.

Vršky pro pomoc Lukáškovi lze odevzdat do nejbližších sběrných boxů, jejichž přehled je na stránkách www.charitazabreh.cz a http://lukasekdmo.webnode.cz/ a jejichž počet se stále rozšiřuje. Charita neodmítá ani nové „sběrače“ – kde je zájem, je schopna vybavit zcela nové sběrné místo nádobou a při naplnění zajistit odvoz pytlů nebo krabic s vršky.

Zátky z tvrdého plastu jsou na trhu s odpady pro snadné opětovné upotřebení nejhodnotnější. Ve výkupu se jejich cena pohybuje až do 7 Kč/kg, přičemž do váhy 1 kilogramu je nutné nasbírat zhruba 400 víček. Od začátků projektu doposud Charita, díky ochotě svých dárců, vysbírala již více než 10 tun zátek od PET lahví. Do sběrných nádob přitom patří všechny uzávěry od minerálek, ochucených i pramenitých vod, limonádových nápojů, sirupů, mlék, lékovek i dětských pitíček.

„Děkujeme všem institucím i jednotlivcům, kteří sběrem vršků dávají Lukáškovi naději na plnohodnotnější prožití života, který má z větší části ještě stále před sebou,“ zakončil Jiří Karger.