Svátek má Monika
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Savo, košťata, repelenty, koláče, nabídky přepravy - pomoc ACHO pokračuje a to nejen v Čechách

(Olomouc) Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) přijala paletu Sava z Kauflandu v Uherském Brodu, tedy z oblasti, kde byly v pondělním podvečeru postiženy dvě obce lokálními záplavami. Do těchto obcí pak naopak mířilo auto naložené jinými druhy čisticích, úklidových prostředků a poněkud výjimečný materiál, čerstvě napečené buchty. Vedle této menší pomoci na Moravě ve čtvrtek odpoledne vyjelo další nákladní auto s pomocí do litoměřické diecézní charity. Přepravu materiálu ACHO v posledních dnech realizuje dopravci, kteří cesty dávají zdarma, jako své povodňové dary. Charita děkuje všem, kteří se k pomoci postiženým povodněmi a záplavami přidali a přidávají.

„Ano, Bystřice pod Lopeníkem a Komňa jsou obce, které v pondělí zasáhly lokální záplavy.“ potvrdil ředitel uherskobrodské Charity Petr Houšť. „Nejsou to katastrofální povodně, ale přece je třeba desítkám domácností pomoct v rozsahu obnovy domácnosti a úklidu. Škody jsou také na zahradách a úrodě. Budeme pomáhat v dodávce materiálu a tam, kde to bude potřeba také přímou finanční sociální výpomocí.“ doplnila Jana Forrová, sociální pracovnice Oblastní charity Uherský Brod.

Ze zásob olomouckého krizového skladu byly Charitě Uherský Brod poskytnuty zejména košťata, rukavice, zemovky a další čisticí prostředky.

„Ve čtvrtek ráno jsme od Střediska SOS pro vzájemnou pomoc občanů dostali napečené koláče a hned jsme je přeposlali lidem na Slovácko.“ sdělila Veronika Mechová, koordinátorka povodňové pomoci ACHO. „Byla to celkem nezvyklá záležitost přesunů potřebného materiálu. Kaufland Uherský Brod daroval celou paletu Sava pro postižené povodněmi v Čechách. No a dnes ráno, jsme zase my naložili to, co potřebuje tamní Charita pro postižené záplavami v Bystřici pod Lopeníkem a Komni.“

ACHO v pomoci využívá také nabídky služeb. Během včerejška DHL zdarma z Olomouce do Arcidiecézní charity Praha přepravilo 50 vysoušečů. Dvě firmy, Autodoprava Aleš Vavřík a Autodoprava Štverák, dnes přepravují zásilku pro povodňový sklad Diecézní charity Litoměřice. Přepravovat se budou opět čistící a úklidové prostředky.

Během pátečního dopoledne dorazil také náklad 50 ks stavebních koleček, které věnovala firma VHS Javorník. Dar dohodla Charita Valašské Klobouky. Stavební kolečka budou připravena pro další distribuci do postižených oblastí.

V sídle ACHO v Olomouci na Křížkovského 6 pokračuje jak finanční tak materiálová sbírka. Charita děkuje všem, kteří již pomoc podpořili nebo se k tomu chystají a prosí o podporu další dárce, kterým není osud lidí postižených povodněmi lhostejný.

Z materiálu je ve sbírce nejvíce zastoupeno Savo a další čistící prostředky, repelenty, utěrky, zemovky, holínky, rukavice, kartáče, košťata, lopaty, kbelíky, igelitové pytle ale také stavební kolečka, vysoušeče, wapky a kalová čerpadla.

Finanční sbírka probíhá také na ACHO (Olomouc, Křížkovského 6). Hotově do ní lidé přispěli již 38 150,- Kč.

Minulý víkend ACHO zajistilo sbírkovou kasičku na sněmu KDU-ČSL, kde se takto vybralo 14 296,- Kč. Peníze byly odeslány na centrální povodňové konto Charity ČR.

Finanční sbírku lze podpořit také v sídlech většiny místních farních či oblastních Charit. Otevřené je také konto: č. ú. 11998822/0800 vedené u České spořitelny, variabilní symbol 906. Stejně je možné sbírku podpořit odesláním dárcovské SMS ve tvaru DMS CHARITAPOMOC odeslanou na číslo 87 777. (Cena jedné DMS je 30 Kč, z toho Charita ČR obdrží 27 Kč. Službu zajišťuje Fórum dárců.)