Svátek má Emil
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Letní festival Mladí pro venkov ve Veselíčku nabídl pestrou směs hudebních stylů. Nově přibyly i záhorské tance a mažoretky

MV19 Mlada Hana5Petrou směs stylů nabídl letní multižánrový hudební festival Mladí pro venkov, který se uskutečnil tradičně první červencový víkend v areálu Sokolské zahrady ve Veselíčku. Letošnímu šestému ročníku by ovšem slušel i název hudebně-taneční, protože hudební vystoupení zpestřil taneční folklorní soubor Mladá Haná z Velké Bystřice za doprovodu Záhorské muziky ve dvou tanečních pásmech. „Soubor předvedl záhorské tance, které se ve Veselíčku kdysi dávno zrodily, neboť zde měl velkou tradici záhorský folklorní soubor. Tyto tance se zde desítky let vůbec veřejně netančily,“ uvedl starosta obce Tomáš Šulák.

Festival pořádá občanské sdružení Záhoří a právě lidové tradice lipenského Záhoří chce lidem připomínat v různé podobě. „Díky projektům o. s. Záhoří se například pořídily nové záhorské kroje pro mladé muzikanty ze dvou cimbálkovek a děti z mateřské školy, zaplatilo se natočení hudebního CD Záhorské muziky. Nyní se chystáme na naučnou stezku a doprovodnou publikaci, která přiblíží lidem i tradice vesnice a jejího okolí,“ dodal starosta.

Lidové kroje se pak na přehlídce vystřídaly s barevnými kostýmy při vystoupení mladých mažoretek Trixie z Tršic, kterému aplaudovaly stovky přítomných návštěvníků festivalu ze všech generací.

Akci pořádalo občanské sdružení Záhoří a podporoval jí Olomoucký kraj, Obec Veselíčko a další sponzoři. Prodávaly se řízky, klobásy, pivo Osečan, které se vyrábí v sousední obci, a nechyběl ani „Záhorský mix“ různých nápojů.