Svátek má Emil
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Jeseníky rovnou do žaludku turistů!

prezentace slezske kuchyne v JesenikuVytvořit podmínky pro to, aby se krajová gastronomie stala nedílnou součástí nabídky služeb pro návštěvníky Jeseníků si klade iniciativa Ochutnejte Jeseníky. Cílem je sortiment jídel a pití, které se budou vařit a vyrábět podle tradičních receptur, z místních a sezónních surovin.

„Podpora regionální gastronomie i výrobců je letitou prioritou naší organizace, Olomouckého kraje a také Místní akční skupiny Horní Pomoraví. Snažíme se seznamovat návštěvníky Jeseníků se zdejšími prodejnami biopotravin, produktů a surovin, jako je farmářská zelenina a ovoce, masné produkty, mléčné výrobky nebo med. Zároveň chceme upozornit na významné chovatele, pěstitele, výrobce a producenty, kteří působí v jesenických horách,“ objasnil Jan Závěšický, ředitel Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu (J-SCR), které iniciativu v Jeseníkách zastřešuje.

Do Ochutnejte Jeseníky se zapojily zatím dvě desítky restauračních zařízení.

Důležitým partnerem je Místní akční skupina Horní Pomoraví, která v regionu koordinuje značení Jeseníky originální produkt. „Máme obrovskou radost, že se po letech úsilí daří dostávat tyto značené produkty do restaurací, seznamovat provozovatele s místními producenty, a tím zvyšovat poptávku po jejich produktech. Chceme hledat další pěstitele či chovatele, kteří by měli najít odbyt především zde v regionu a dostat tak Jeseníky doslova do žaludků návštěvníků,“ dodal Závěšický. Podle něj je využití místních producentů a receptů v nabídce pro turisty velmi důležité. Ke každé destinaci patří specifická nabídka služeb i gastronomie, krajového jídla a pití.

Ochutnejte Jeseníky má také své odborné patrony, jimiž jsou Bohumila Tinzová, členka certifikační komise značení Jeseníky - originální produkt a autorka publikace Tajemství slezské kuchyně. Odbornice na historii, tradice, původní plodiny a suroviny restauracím pomáhá s výběrem jídla ze stávajícího jídelníčku, radí, která regionální surovina by byla vhodná pro jeho přípravu. Druhý patron, Olin Bezchleba, kuchař a držitel značky Jeseníky originální produkt může provozovatelům poradit s přípravou a složením pokrmů.

„Zapojit se může každá restaurace či jiné stravovací zařízení, které chce vařit z tradičních receptur a z místních zdrojů. Všechny potřebné informace najdou návštěvníci i zájemci na www.navstivtejeseniky.cz,“ podotkl ředitel J-SCR.