Svátek má Marcela
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Český den proti rakovině 2014

kvitek18. ročník veřejné sbírky a preventivní akce Ligy proti rakovině Praha Den proti rakovině 2014 proběhne ve středu 14. května.

Tematicky budou sbírka a preventivní letáky zaměřeny na prevenci nádoru plic a výchovu k nekouření. Výskyt bronchogenního karcinomu v ČR stále stoupá a kouření (aktivní i pasivní) se na jeho vzniku podílí až z 90%... Barva stužky u kytiček bude letos tyrkysová a minimální prodejní cena zůstává již od počátku sbírky 20 Kč, což umožňuje velmi dobrou prodejnost kytiček.

„Rakovinou onemocní každý třetí občan České republiky... Dodržováním jednoduchých zásad zdravého životního stylu lze podle nejnovějších poznatků až 50ti % všech onkologických onemocnění předejít!Šíření zásad prevence rakoviny je naším hlavním cílem, pomozte prosím i Vy...“
 

Kdo je Liga proti rakovině Praha?
● Liga proti rakovině Praha je občanské sdružení působící v ČR od roku 1990.
● Má tři hlavní cíle činnosti - nádorová prevence, zlepšení kvality života onkologických pacientů, podpora vzdělávání a onkologického výzkumu. Více na www.lpr.cz.
● Její činnost je financována ze sponzorských darů a především z výtěžku veřejné květnové sbírky.

Co je Český den proti rakovině?
● Sbírková akce s nejdelší tradicí v ČR - za sedmnáct let se květ měsíčku lékařského s barevnou látkovou stužkou stal symbolem boje proti rakovině.
● Skupiny dobrovolníků (nejčastěji dvojice) nabízejí během tohoto dne ve svém městě či vesnici letáky s informacemi o prevenci rakoviny a látkovou kopii květu měsíčku lékařského se špendlíkem na připevnění a stužkou za dobrovolný příspěvek (minimálně 20 Kč).
● Peníze za kytičku vhazují dárci přímo do zabezpečených pokladních vaků. Tyto vaky jsou po skončení akce předány k přepočítání na pobočky České pošty. Pošta poté zašle peníze na účet LPR, která je následně rozdělí na jednotlivé programy boje proti rakovině.
● Symbolickou odměnou pro dobrovolníky jsou žlutá trička s logem akce, které jim po skončení zůstávají, pro koordinátory akce (pedagogy, vedoucí oddílů atd.) jsou připraveny drobné dárky.
● Mezi dobrovolníky jsou kromě členů sdružení onkologických pacientů především studenti všech typů škol (středních, základních, vysokých i mateřských), junácké a pionýrské oddíly, členky a členové ČČK a ČSŽ, zástupci měst a obcí i mnozí jednotlivci.
● V roce 2009 se do sbírky poprvé zapojili také dobrovolní hasiči a počet účastnících se sdružení rok od roku stoupá. Většina SDH se zapojuje prostřednictvím nabízení kytiček a rozdávání preventivních letáků, některá sdružení zasílají svůj příspěvek přímo na sbírkový účet LPR Praha bez prodeje kytiček. Každé pomoci a spolupráce si velmi vážíme a pevně doufáme, že v řadách členů SDHČMS najdeme pro příští ročník další dobrovolníky.
● Máte-li zájem pomoci, kontaktujte nás prosím co nejdříve na tel. 603 546 116 nebo e-mailu Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Další informace také na www.denprotirakovine.cz.

Uvítáme pomoc v jakémkoli rozsahu!