Svátek má Marek
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Back to Poděs: Poděs už vyrostl, bude mu letos 10 let

podesDětská divadelní přehlídka se bude konat v Olomouci letos již podesáté. Jako tradičně, setkáte se na ní se spoustou malých divadelníků a během víkendu, kdy přehlídka probíhá, budete moci vidět rovnou 10 dětských divadelních představení. A také jedno představení dospělácké – tentokrát všem, dětem i dospělým, na Poděsu zahrají Športniki, kteří přivezou úspěšné loutkové představení Back to Bullerbyn, volně na motivy známé knihy Astrid Lindgrenové.

Športniki, složení převážně z absolventů Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU, se dali dohromady v roce 2011 a právě od té doby hrají i představení Back to Bullerbyn, neuvěřitelnou syntézu bravurního (loutko-)herectví, pohybu i zpěvu se živou muzikou. „Máme nesmírnou radost, že se nám podařilo získat Športniki pro Poděs zrovna letos, když slaví desáté narozeniny. Ta energie, se kterou skupina mladých lidí na jeviště nastoupí, nepustí diváka celou hodinu ze svého lasa, ta strhne snad každého, děti i dospěláky,“ raduje se Magdaléna Strejčková, manažerka festivalu Poděs.

Kromě inspirativního představení čeká 100 malých účastníků tradičně také práce v divadelních dílnách. A to rovnou ve dvou – v dílně her a improvizací, kde se mezi sebou budou moci seznámit členové různých souborů, a v rozborové dílně, která dětem pomůže pochopit názory odborné poroty, ale i veškerého publika. Podobně je pro vedoucí souborů připraven klasický pohovor s porotou, která jim předá zpětnou vazbu k  práci s dětmi.

Na festivalu se pravidelně setkávají dětské divadelní soubory obou olomouckých, prostějovské, uničovské či šternberské základní umělecké školy, ale také soubory ze základních škol nebo z domů dětí a mládeže. Formát přehlídky, která se už několik let koná ve dvou dnech, nabízí všem zúčastněným velkou dávku inspirace a hlavně zpětnou vazbu zajištěnou odbornou porotou (letošní složení poroty: divadelní režisér Radovan Lipus, umělecký šéf olomouckého Divadla Tramtarie Vladislav Kracík a učitelka LDO Ivana Němečková). Každoroční inspirativní představení je vždy krásným zakončením prvního dne přehlídky (v dřívějších ročnících Poděsu se v Olomouci objevilo také Naivní divadlo Liberec, Divadlo Kampa, Tate Iyumni…) a oběma divadelními dílnami projde každé ze 100 zúčastněných dětí.

Krajskou dětskou divadelní přehlídku s postupem do celostátního kola Dětské scény pořádá již 10 let olomoucké Sdružení D, odborník na výchovně-vzdělávací prožitkové programy v oblasti primární prevence a osobnostního rozvoje v Olomouckém kraji. Spolupořadatelem akce jsou Dům dětí a mládeže v Olomouci a ZUŠ „Žerotín“ Olomouc. Poděs se koná o víkendu 12. a 13. dubna v sálech a třídách ZUŠ „Žerotín“ Olomouc.

-----------------------------------------------

KONTAKT:
Zuzana Zapletalová, fundraising a PR
Sdružení D, z. s.
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript , TEL: 608 455 457
kancelář: třída 17. listopadu 43, Olomouc
sídlo: Polská 4, Olomouc