Svátek má Vojtěch
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Poštovní spořitelna přispěje ke zlepšení sousedských vztahů

5d soucasny stavPoštovní spořitelna otevírá Regionální fond rozvoje. Až čtyřmi miliony korun podpoří vybrané nekomerční projekty, které zapojí občany v daném regionu do komunitního rozvoje a současně vytvoří podmínky pro rozvoj pozitivních mezilidských vztahů. O granty se budou moci žadatelé utkat ve dvou kolech – v dubnu a v září. V každém z nich Poštovní spořitelna rozdělí až 2 miliony korun.
Do Regionálního fondu rozvoje Poštovní spořitelny se mohou se svými projekty hlásit nevládní neziskové organizace (spolky, obecně prospěšné organizace, ústavy, nadace, nadační fondy, účelová zařízení církví), příspěvkové organizace i obce. Maximální výše jednoho grantu je 100 tisíc korun. Regionální fond rozvoje navazuje na předchozí grantový program ČSOB a Era pro podporu regionů, který fungoval od roku 2007.

V souladu s působením Poštovní spořitelny na Českých poštách, které jsou blízké zejména menším obcím, je hlavním tématem letošního roku sousedství. Regionální fond rozvoje podpoří projekty zaměřené na zapojování občanů do společenského a veřejného života v místě kde žijí, na posilování vztahu lidí k místu bydliště a na projekty zaměřené na péči o místní kulturu a přírodní dědictví.
K vyhlášení prvního kola grantového programu došlo 26. března a uzávěrka žádostí proběhne 30. dubna 2014.  Odborným garantem Regionálního fondu rozvoje Poštovní spořitelny je Nadace VIA.
Obnova základů kaple Sv. Jana a Pavla na Pramenech u Žárové
Obnova kulturního dědictví údolí Desné, o.s. (Velké Losiny)
Projekt byl podpořen částkou 68 200 Kč.
Odchod původního německého obyvatelstva ze Sudet a z obce Prameny, zbourání domů a kaple nejenom na Pramenech představují temnou stránku historie oblasti Podesní, kterou si současní obyvatelé začínají uvědomovat a chtějí to změnit. Náhodný nález korpusu Krista z původní kaple a záměr osadit na místě kaple Kříž smíření s původními německými obyvateli odsunutými po 2. světové válce, odstartoval v roce 2010 snahu navrátit obci Prameny důstojný prostor pro zamyšlení nad naší minulostí i přítomností, nad příčinou a následky. Díky tomuto projektu dojde k obnovení základů kaple, jež byla zbourána v roce 1965 československou armádou.


Několik statistických čísel
Na podzim roku 2013 byly rozděleny v rámci tzv. Menších komunitních grantů 2 miliony korun. Podporu získalo celkem 36 projektů, z toho 9 projektů maximální částku ve výši 70 tisíc korun. Dalších 400 tisíc korun bylo uděleno v soutěži Era Starosta roku 2013. Na jaře loňského roku byly vyhlášeny Velké komunitní granty, díky kterým získaly tři úspěšné projekty prakticky shodnou částku ve výši 300 tisíc korun.
Mezi nejúspěšnější kraje patřily v loňském roce kraj Liberecký a Středočeský, ve kterých uspělo shodně celkem 7 projektů. Třetím nejúspěšnějším krajem byl Královéhradecký kraj s 5 úspěšnými projekty.
Od roku 2007 bylo na komunitní projekty v regionech rozděleno již více než 20,6 milionů korun.
V Olomouckém kraji byly v loňském roce přiděleny 2 granty v celkové výši 138 200 korun. Od roku 2009 bylo v tomto kraji podpořeno celkem 13 projektů souhrnnou částkou 847 140 korun. Počet žádostí se za tuto dobu vyšplhal na 83.

Více informací o grantovém programu je k dispozici na webových stránkách www.csob.cz a www.nadacevia.cz.