Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Silácká Litovel 2014

silacka-litovelSportovní soutěž Silácká Litovel se letos uskuteční již po sedmé ve Sportovní hale ZŠ Vítězná Litovel v sobotu 19.4.2014. Sportovní disciplíny vycházejí se sportovního tréninku Gustava Frištenského, na jehož počest se soutěž koná. Letos je to 135 let, co se tento světoznámý sportovec narodil. Dětství prožil v Kamhajku u Kolína. Po vyučení šel na zkušenou do světa. Zavítal do Brna, kde vstoupil to těžkoatletického klubu Hellas a začal zápasit. Tím začíná jeho více jak 50 let trvající aktivní sportovní kariéra. Gustav Frištenský byl veliký vlastenec se silně vyvinutým sociálním cítěním, podporoval různé spolky a organizace, věnoval nemalé finanční prostředky ve prospěch potřebných. Podporoval společenské akce, sportovní kluby, začínající sportovce i sportovce v nouzi. Do Litovle se přiženil, prožil zde celý život a zde je také pohřben.

První ročník Silácké Litovle se uskutečnil před 10 lety, tedy v roce 2004. Původním záměrem pořadatelů bylo připomenutí odkazu tohoto slavného sportovce. Ohlas byl veliký a tak jsme soutěž opakovali v intervalu dvou let, a nyní ji pořádáme každý rok. Gustav Frištenský, přestože se proslavil jako zápasník, byl všestranně silově zaměřen a jeho tréning obsahoval i prvky atletiky a gymnastiky. Proto i letos si sportovci změří své síly v následujících disciplínách: ve shybech na hrazdě (gymnastická disciplína), bench press na rovné lavici se 70 kg činkou (silová disciplína), přehazování medicimbálem (silově vytrvalostní soutěž), skoku dalekém z místa (atletická disciplína), přenášemí různých břemen na čas (silově vytrvalostní soutěž), vzpěračský nadhoz (silová disciplína).

Soutěž Silácká Litovel nemá nikde v republice ani ve světě obdoby. Je to otevřená soutěž pro všechny sportovce (pro neorganizované amatéry či registrované sportovce z různých oddílů) věnující se rozmanitým druhům sportu. Soutěž je atraktivní tím, že si zde změří své síly zápasníci, atleti, kulturiské, gymnasté, boxeři, veslaři, vzpěrači, hokejisté, hasiči, příslušníci speciálních jednotek armády i policie, vězeňské služby a v neposlední řadě také nadšenci z fitnesscenter a posiloven. Podobně otevřené soutěže, kdy je možno konfrontovat různé styly jsou pouze soutěže vysoce komerčně zaměřené s názvy MMA a UFC, kdy předpokladem případného úspěchu je vyšší stupeň agresivity. Silácká Litovel je gentlemanskou soutěží s přísnými pravidly (viz www.gustavfristensky.cz, složka - Silácká Litovel). Výjimečnost soutěže je i tom, že ačkoli silové sporty jsou individuální záležitostí, zde se soutěží kolektivně. Soutěží 4členná družstva, přičemž výsledek všech jednotlivců se sečte a hodnotí se družstvo jako celek.

Nikdo z organizátorů soutěže, pořadatelů, rozhodčích ani sportovců nemá jakýkoli profit ze své činnosti. Přesto bez financí se nedá v dnešní době nic zorganizovat a zrealizovat na takovéto kvalitní úrovni. Proto jsme rádi za materiální a finanční pomoc sponzorů a za záštitu nad soutěží, kterou má už 10 let město Litovel a Muzejní společnost Litovelska.

Mgr.Zdenka Frištenská