Svátek má Rostislav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Aktuálně z předsednictva krajské Unie neziskovek

IMG 3861 uČlenové předsednictva Unie nestátních neziskových organizací Olomouckého kraje (UNO OK), které zvolil její únorový krajský sněm, se poprvé v obměněné sestavě sešli ve čtvrtek 6. března. Zachovali tak tradici setkávání o prvním čtvrtku v měsíci a v tom pokračovali i v dubnu, kdy 3. 4. proběhlo další setkání. V obou případech nás ve svých prostorách v mrakodrapu u hlavního nádraží v Olomouci hostilo sdružení OK4EU. O čem se během těchto dvou schůzí předsednictva UNO OK jednalo a co se událo?

Ve svých funkcích se rozhlížejí noví členové předsednictva, Eva Kráčmarová a Nikola Carić.

Shodli jsme se, že je třeba zjistit aktuální potřeby sekcí UNO OK, jejich plány na letošní rok. Hodně aktivní je Hasičská sekce, jejích akcí je všude plno. Schází se i Sociální sekce, Přerovská má velké plány, ale je nám zároveň jasné, že některé další málo známe, anebo přímo víme, že potřebují podpoření nebo restart.

Chceme se hodně věnovat komunikaci s neziskovkami v našem kraji, udržet webové stránky www.uno-ok.cz jako týdně aktualizovaný zdroj informací pro neziskový sektor a o neziskovém sektoru a jeho veřejně prospěšné činnosti v Olomouckém kraji. Zaměřili jsme se i na posílení facebookového profilu UNO OK (www.facebook.com/uno.ok.cz), který už má díky průběžnému přívalu příspěvků a pozvánek na akce přes 100 fanoušků. Na počátku roku to bylo 30. Přidejte se taky, abyste byli neustále v obraze.

Na činnost UNO OK ve prospěch neziskového sektoru v kraji přispěla města Šumperk a Olomouc, díky nimž můžeme financovat právě vydávání bulletinu, webu a náklady koordinátora v Šumperku. Olomoucký kraj přispěl na realizaci seznamovací cesty za potenciálními partnery pro přeshraniční spolupráci. Jak jistě víte, jsou to neziskové organizace z Opolského vojvodství, které se nachází na opačné straně masivu Jeseníků. Ještě čekáme na zprávy z měst Jeseníka a Přerova, kam jsme také směřovali žádosti o podporu. Zkrátka peníze nerostou na stromech, ale jeden se musí pořádně ohánět, kolikrát si projít údolím stínů – ale na konci pak třeba jsou. (Anebo taky někdy ne, ale to je jiná pohádka.)

I proto nezůstáváme u tradičních prověřených zdrojů, ale jakmile se objeví zajímavé výzvy, snažíme se uvažovat o konkrétních aktivitách vhodných k napasování na ně. Určitě jste i vy zaznamenali grantovou výzvu na podávání žádostí o prostředky z Fondu Evropského hospodářského prostoru nebo současný „hit“ – ITI neboli integrované teritoriální investice. Přeloženo skoro do člověčtiny – jde o proces navazování spolupráce mezi místní samosprávou, podnikatelským a neziskovým sektorem za účelem společného modelování rozvoje středomoravského regionu.

Zdá se to odtržené od běžných starostí vaší neziskovky? Nemusí nutně být, protože ta vaše „planetka“ funguje v rámci „galaxie“ UNO OK, která je ovlivňována okolním vesmírem a musí v něm obstát, jinak ji sežere černá díra. A protože všechno se vším souvisí, dejte nám klidně vědět, jak život na té vaší planetce vylepšit. Co trápí nebo zajímá vás? Rádi se tím budeme zabývat, aby vám bylo líp.

Hynek Pečinka, místopředseda UNO OK
Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript