Svátek má Valérie
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Jak se žije v mateřských centrech

Vernis20vstavy20-20dti20lovily20rybiky1Bannery s fotografiemi dokumentujícími činnost 16 rodinných a mateřských center (RC a MC) z celého Olomouckého kraje si mohli od 13. do 19. prosince prohlédnout návštěvníci obchodního centra Olympie Olomouc. Výstava Jak se žije v mateřských centrech, kterou zde pořádalo rodinné centrum Heřmánek z Olomouce-Holice, uzavřela sérii putovních expozic po celém Olomouckém kraji.

 

„Úplně první výstavu mohli lidé obdivovat shodou okolností také v Olomouci, a to letos v červnu," přibližuje Lucie Opletalová z RC Heřmánek. „V Regionálním centru Olomouc ji odstartovalo občanské sdružení Olivy, které koordinuje činnost rodinných center v našem kraji, a které sérii expozic ve spolupráci se Sítí mateřských center o.s. zrealizovalo. Poté už bannery putovaly například do Jeseníku, Prostějova, Přerova, Bohuňovic, Litovle, Náměšti na Hané či do Hranic, kde byly prezentovány pod záštitou tamních RC a kde si je prohlédly stovky lidí," sděluje Opletalová.

Uzavření celé velké série výstav připadlo před Vánocemi rodinnému centru Heřmánek a Centru pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty z Olomouce-Holice. „Oslovili jsme Olympii Olomouc, protože je kousek od našeho sídla a herny," vysvětluje Petra Tenglerová z RC Heřmánek. „Vyšli nám vstříc a díky tomu jsme zde v prosinci mohli uspořádat vernisáž se spoustou soutěží pro děti. Bannery tam poté denně obdivovaly stovky návštěvníků," dodává Tenglerová.Na20vernisi20vstavy20dti20vyrbly20vnon20ozdoby1

Všechny bannery mají jednotnou grafickou koncepci, kterou jim vtiskl grafik Petr Palarčík. Každý z nich je zároveń jedinečný - popisuje texty, fotografiemi a obrázky to, co se v jednotlivých mateřských a rodinných centrech děje. Co mají společné, čím se odlišují, co nabízejí dětem, rodičům či prarodičům - přibližují programy zábavného i vzdělávacího charakteru.

„Některým rodinním centrům, které se do výstavy zapojily, se již ozvali lidé, které fotografie a informace na bannerech zaujaly a oslovily," říká Lucie Opletalová. „Ať již to byli nastávající rodiče, nebo maminky a tatínkové, kteří se až prostřednictvím expozice dozvěděli, že v jejich okolí funguje organizace, která nabízí rodinám s dětmi zajímavé programy."

Každé ze zúčastněných RC a MC po ukončení výstavy získalo banner, s pomocí kterého se na jakékoli akci bude moci profesionálním způsobem prezentovat. Expozici podpořilo i město Olomouc a Olomoucký kraj. Záštitu nad celou výstavou převzala náměstkyně hejtmana Yvona Kubjátová.