Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita pokračuje v pomoci utečencům z východní Ukrajiny

V úterý ve večerních hodinách byla z České republiky na východ Ukrajiny vypravena další humanitární zásilka Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO) obsahující zdravotnické vybavení zastoupené především lékárničkami první pomoci. ACHO se svými ukrajinskými partnery zprostředkovává široké spektrum humanitárních aktivit od poskytování potravinové pomoci, zdravotnického vybavení, hygienických balíčků až po psychologickou pomoc a sociální služby. Do pomoci se aktivně zapojují i děti z ukrajinských dětských domovů a sociálních center, kterým čeští dárci každoročně posílají vánoční balíčky.

„Opravdu mě potěšilo, že do pomoci se zapojili také děti ze sociálně slabých rodin navštěvující denní centrum v Kolomyi, kterým již řadu let intenzivně pomáháme.“ komentuje P. Rostislav Strojvus, pracovník humanitární a rozvojové pomoci ACHO na Ukrajině. „Jsou to děti, které na tom sociálně nejsou dobře a jejichž situace je velmi složitá. Znám je osobně, protože každým rokem jim zajišťujeme vánoční balíčky od dárců z České republiky. Je velmi důležité, že i ony, které samy pomoc potřebují, mají snahu pomoci uprchlíkům.“ dodal P. Strojvus.

Karitas Kolomyja postavila stánek a mladí lidé z denního centra oslovují veřejnost k podpoře materiální a finanční sbírky na pomoc uprchlíkům, kterou realizuje místní Karitas. Sbírku potravin rozšířili také na několik místních supermarketů, kde lidé mohou rovnou nakoupit a darovat Charitě to, co v pomoci zrovna schází.

Vzhledem k aktuální situaci a konfliktu na východě Ukrajiny se i v Ivano-frankivském regionu potýkají s přílivem přistěhovalců. V této oblasti, na které pracuje Karitas Kolomyja, se v současné době vyskytuje asi 500 uprchlíků.

Karitas Kolomyja pomáhá již 283 z nich. Nejvíce se pomoc týká dodávek potravin a ubytování. Potravinová pomoc se týkala 237 případů, ubytováno je 142 osob a zdravotní pomoc musela být poskytnuta třem uprchlíkům. Kolomyjská Karitas v minulém týdnu distribuovala také 28 hygienických balíčků, které posloužily celkem 81 osobám. Pomoc je poskytována také formou konzultací. Poněkud netradiční forma pomoci bylo také zajištění dopravy k maturitním zkouškám jedné z uprchlých mladých žen.

Potravinová pomoc funguje také díky farmě Kovčeh, kterou provozuje Karitas Kolomyja a která před pěti lety vznikla za podpory ACHO. Např. jehněčí maso je momentálně žádanou komoditou pro tatarské uprchlíky z Krymu.

Již téměř půl roku je Ukrajina sužována vojenským konfliktem, který ovlivňuje život obyvatel nejen na východě země. Boje v těchto oblastech mají za následek nejen množství civilních obětí, ale také výrazný počet uprchlíků, kteří se z pásma konfliktu přesouvají do bezpečnějších částí země.

S přílivem přistěhovalců se vypořádává většina regionů země a pomoc v této situaci poskytují i neziskové organizace. Mezi ně patří také Charita ČR, jejíž součástí je i ACHO, která ve spolupráci se svými ukrajinskými partnery pomáhá distribuovat humanitární pomoc utečencům z východní Ukrajiny. Kromě již zmiňované Karitas Kolomyja mezi ně patří také partneři z Ternopil, Lopatynu, Stryje a Novovolinska.

Kromě aktuální pomoci ACHO na Ukrajině působí již od roku 1990. Současná humanitární pomoc je zaštítěna některými dlouhodobějšími projekty.


Tisková zpráva:
Marek Navrátil, tiskové odd. ACHO, tel: 739 52 62 78
Podrobnější informace:
P. Rostislav Strojvus, Odd. humanitární a rozvojové pomoci ACHO, tel: 731 62 12 61