Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Pomozte Srbsku postiženému povodněmi

pomoc srbskuNičivé záplavy v Srbsku odezněly, následky jsou stále ohromné. I vy máte možnost pomoci. 

Záplavy z května 2014 patřily k největším povodním na území bývalé Jugoslávie. Neziskové organizace nyní hledají dobrovolníky, kteří by chtěli během srpna a září v Srbsku pomáhat s nápravou škod. Zúčastnit se může každý, i vy.

Byly to nejničivější záplavy na území Chorvatska, Bosny a Hercegoviny a Srbska od konce 19. století. Povodně si vyžádaly celkem 44 obětí, různě postiženo bylo 1,6-2,15 milionu lidí. Ti všichni jsou odkázáni na pomoc vlád, armády a dobrovolníků.

Do projektu obnovy se zapojilo více jak 23 neziskových organizací. V České republice ho podpořila mimo jinéorganizace INEX-SDA (sdružení dobrovolných aktivit). „Od 10. července nabíráme dobrovolníky pro pomoc v postižených oblastech. INEX podpoří místní partnerskou organizaci Young Researchers of Serbia – Voluntary Service of Serbia koordinací a výběrem dobrovolníků zde v Čechách,“ říká za organizaci INEX-SDA její ředitelka Dagmar Fousková.

Nejvíce je poničená infrastruktura, koryta řek a domy místních obyvatel. „Pomoc dobrovolníků v rámci tzv. workcampů bude využita převážně při rekonstrukci veřejných míst, parků a břehů potoků. Chystají se také kulturně a sociálně zaměřené workcampy, které mají vnést do života místním lidem také něco jiného, než jen myšlenky na pohromu, co je postihla. V oblastech, které nebyly zasaženy povodněmi, se chystají např. tábory pro děti ze zaplavených území,“ vypočítává koordinátorka sdružení INEX Jana Koňasová.

Workcampy jsou nejčastější formát dobrovolnického projektu, jde o dvou až třítýdenní projekty, kde se sjíždí skupinka 5 až 20 lidí, ti pak společně pracují a žijí. Ubytování a strava je zajištěna na místě, někdy (jako v případě Srbska), za podpůrný příspěvek místní organizaci (YRS).

INEX-SDA je nevládní nezisková organizace působící od roku 1991 v oblasti mezinárodního dobrovolnictví a mezikulturního vzdělávání. Zprostředkovává dobrovolnické projekty po celém světě (více jak 70 zemí) a pro zahraniční zájemce organizuje podobné pobyty u nás. Ročně vyšle do světa na krátkodobé či dlouhodobé projekty téměř 800 dobrovolníků a pro 400 zahraničních organizuje s lokálními partnery dobrovolnické projekty v ČR (více nawww.inexsda.cz).

Přehled workcampů v Srbsku, kterých se můžete přes INEX-SDA zúčastnit:

Obrenovac I - 04/08 - 18/08 - renovace, sociální

Veliko Gradiste - 04/08 - 18/08 - enviromentální, 08/08 – 19/08 - renovace

Smederevska Palanka - 11/08 – 25/08 - renovace,  sociální, enviromentální, kulturní

Obrenovac II - 19/08 – 01/09 - renovace, sociální

Obrenovac III - 02/09 – 15/09 - renovace, sociální