Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

V Charitě Zábřeh probíhá dlouhodobé vzdělávání pracovníků

vzdel bazalkaDlouhodobým vzděláváním prochází od loňského listopadu několik desítek pracovníků zábřežské Charity. Projekt „Vzdělávání pracovníků sociálních služeb Charity Zábřeh“ je doposud největší vzdělávací program v organizaci a nezastaví se ani o prázdninách.

Vzdělávání probíhá kontinuálně a s jeho ukončením se počítá v červnu příštího roku. Během této doby projde pětačtyřiceti odbornými akreditovanými kurzy celkem 42 zaměstnanců. „Někteří se zúčastní i více kurzů, takže na konci projektu počítáme se zhruba dvě stě čtyřiceti čtyřmi absolventy. V současnosti již bylo vydáno 85 osvědčení pro 39 pracovníků,“ sdělila Zdeňka Hrubá.

Hlavním cílem projektu je podpořit sociální začleňování sociálně vyloučených osob a osob, kterým takové vyloučení hrozí. „Toho můžeme dosáhnout ale jen tehdy, pokud budeme upevňovat kvalitu sociálních služeb a to je možné především dalším odborným vzděláváním našich pracovníků,“ objasnila podstatu manažerka projektu Zdeňka Hrubá a doplnila: „Pracovníci se při své práci potýkají s řadou obtíží, z nichž lze většinu řešit, případně jejich výskyt minimalizovat, právě pravidelným školením.“

Kurzy jsou určeny vedoucím pracovníkům, sociálním pracovníkům a pracovníkům v sociálních službách. Témata se vyprofilovala na základě individuálních vzdělávacích plánů pracovníků s ohledem na specifikaci potřeb uživatelů a možnosti jejich naplnění v rámci té které služby. Kurzy se zaměřují na komunikaci, metody práce s klientem, standardy práce v sociálních službách, ale také na osobnostní rozvoj, legislativu či manažerské dovednosti.

Důležitým přínosem projektu je mimo jiné možnost obohatit své znalosti a zkušenosti o poznatky kolegů jiných obdobných služeb. Děje se tak v tzv. otevřených kurzech, jako byly kurzy Krizová intervence, Kinestetická mobilizace či Metody práce s osobami s duševním onemocněním. Na druhou stranu v uzavřených školeních, která jsou „šitá na míru“ a probíhají přímo v charitních prostorách, zase dochází k posílení týmové spolupráce, protože se zde setkávají pracovníci z různých charitních služeb. Takovými školeními již byla Bazální stimulace, Alternativní komunikace nebo Podpora a kontrola kvality služeb. Školení jsou nejčastěji v rozsahu od jednoho do tří dnů, ale naplánovány jsou také dva dlouhodobější kvalifikační kurzy v rozsahu sto padesát a sto sedmdesát hodin.

Projekt je kompletně financován z prostředků Evropského sociálního fondu prostřednictvím operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a ze státního rozpočtu ČR.

Jana Skalická, propagace, tel: 736 509 431, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript