Svátek má Irena
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Nejhorší je neudělat nic

První pomoc 057 lowVzácnou příležitost stát se pravou rukou anděla strážného vám nabízí olomoucké rodinné centrum Heřmánek, jež v rámci projektu „Člověk – záchranář“ a s podporou programu „Think Big!“ vyhlašuje podzimní kurzy první pomoci pro začátečníky a pokročilé.

Víte, že nejčastější příčinou smrti dětí ve věku 1-14 let je kromě otravy úraz? A tušíte, že zhruba 80 procent procent infarktů se přihodí doma? Nejen v těchto případech rozhodují o přežití doslova sekundy. Včasná lékařská pomoc je důležitá, ale ještě důležitější je bezodkladný zásah člověka proškoleného v zásadách první pomoci. A naučit se alespoň základy, na to není nikdy pozdě!

Nikdy nevíte dne ani hodiny

Nikdy nemůžete dopředu vědět, k čemu se přichomýtnete. Ať už jde o automobilovou nehodu, úraz nebo jiné neštěstí, vždy to bude pro vás neznámá situace, plná emocí a dramatických obrazů, která ve vás zákonitě vyvolá strach a pochybnosti: Co mám dělat? Zvládnu to? „V případě první pomoci platí víc něž kde jinde, že cokoliv je lepší než nic! Pokud někdo nedýchá, nepracuje mu srdíčko, postihlo ho masivní krvácení, máte zhruba 5 minut na to, abyste začali s oživováním, jinak je zde riziko trvalého poškození,“ vysvětluje lektorka Lucie Balarinová.

Mnoho lidí se však často neodhodlá k akci a drahocené vteřiny běží. Je-li pro nás samotné situace bezpečná, měli bychom podle Balarinové zapomenout na předsudky typu: Neztrapním se?, Co když je jen opilý?, Zatím to není, tak vážné. Bohužel dalším častým problémem, který blokuje záchranu, je neznalost tísňových linek, neschopnost popsat místo, kde jsme, a spolupracovat s dispečerem.

„První pomoc je souborem jednoduchých úkonů a tak nevíme-li si rady, neotálíme a neztrácíme čas voláním kamarádům nebo rodině, ale rovnou zavoláme na tisňovou linku, kde sedí osoby připravené poradit a rozhodnout,“ radí Balarinová nepoučeným.

Hraje se o to nejcennější

Většina z nás slyšela o první pomoci naposledy ve škole, eventuelně v autoškole. V případě zájmu je na nás, zda si přečteme příručku první pomoci, budeme se učit z mobilních aplikací nebo absolvujeme kurz. I zde platí, že všechno je lepší než nic. Povzbuzující je, že postupy první pomoci se podle ní neustále vyvíjejí a zjednodušují: měříme například puls, provádíme umělé dýchání, nutíme zraněné do různých poloh a přitom nic z toho již dnes není nezbytně nutné provádět. Stále však platí, že znalost první pomoci může rozhodujícícm způsobem pomoci ve chvílích, kdy jde o to nejcennější – o lidský život. Pokud chcete být na tyto situace připraveni, neváhejte a určitě přijďte.

Bližší informace o termínech kurzů a přihlášku najdete na www. rc-hermanek.cz.

 

Pro jakékoliv doplnění kontaktujte, prosím, PhDr. Petru Tenglerovou, manažerku RC Heřmánek (mobil: 604 339 220, e-mail: rc-hermanek@seznam.cz)