Svátek má Blahoslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Zahrada 2000 – Projekt Strategie zvládání stresu jako prevence relapsu: Vyhodnocení 2.běhu edukační skupiny o stresu

Nordic-WalkingOd ledna do června 2014 proběhl 2. běh edukační skupiny o stresu. Malá skupina klientů Zahrady 2000 se v průběhu 6 měsíců učila, jak zvládat každodenní stres a předcházet tak návratu akutní fázi duševní nemoci. Kurz - edukace se skládal ze dvou částí, výukové a prožitkové. Na začátku i na konci kurzu proběhlo dotazníkové šetření pro upřesnění oblastí, které cílová skupina ve vztahu k problematice stresu nejvíce potřebuje, např. „Co je to stres“;“ Vliv stresu na zdraví člověka“; „Metody a techniky pro zvládání stresu“; „Umím stres dobře zvládat“; „Používám relaxační cvičení“; „Dodržuji zdravý životní styl“; „Sportuji, cvičím“ apod. Ze zpracovaných dotazníků a z výsledných hodnot vyplývá, že stejně jako u 1.běhu, měla účast na skupinách o stresu a jeho zvládání na účastníky pozitivní vliv v oblasti informovanosti o stresu i v aplikaci poznatků o zvládání stresu do vlastního života.

Nejhorší informovanost před započetím kurzu byla u účastníků zejména v oblasti metod a technik zvládání stresu a v oblasti zdravého životního stylu. V obou oblastech se účastníci po ukončení kurzu výrazně zlepšili a jejich informovanost byla výrazně lepší. Ve všech oblastech byla informovanost o stresu a jeho zvládání u účastníku výrazně vyšší.

Co se týče reálného dopadu stresu a také praktických dovedností jeho zvládání u konkrétních účastníků se před započetím kurzu sledovaly výrazně nepříznivé hodnoty zejména v oblasti fyzické aktivity ( „sportuji, cvičím“ ), zdravého životního stylu ( „dodržuji zdravý životní styl“ ) a také v rámci dovednosti relaxovat ( „používám relaxační cvičení“ ) – tyto položky v dotazníku byly na závěr kurzu hodnoceny výrazně lépe.

A co se samotným účastníků kurzu nejvíc líbilo? „Že jsme se dozvěděli nové věci, dobré prostředí a lidi. Relaxace, zážitky jiných. Vaření a stravování. Vycházky do přírody.“ Odpověděl jeden z nich.

Od konce srpna začal s pěti dalšími klienty Zahrady třetí, tedy poslední běh kurzu. Věříme, že bude pro jeho účastníky stejně přínosný a zajímavý.

Tuto pomoc mohla Zahrada 2000 o.s. cílové skupině poskytnout díky podpoře Evropského sociálního fondu Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost a státního rozpočtu ČR v rámci projektu Strategie zvládání stresu jako prevence relapsu, CZ.1.04/3.1.02/86.00061