Svátek má Jaroslav
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Vysbírané potraviny i šatstvo pomohou potřebným

IMG 0480Téměř každý den se na Charitu Zábřeh obrací o pomoc lidé, kteří se dostali do tíživé či jinak nepříznivé situace. Okamžitou podporou je i poskytnutí potravin a šatstva. Šatník i potravinový sklad chce Charita doplnit chystanými sbírkami.

Sbírku potravin zrealizuje Charita o dva dny později také v Mohelnici. S košíkem i prezentačním stánkem s výrobky přijede na náměstí Svobody v pátek 10. října a návštěvníky i dárce bude vítat od 9 do 17 hodin.

„Víme, že pro plynulost pomoci je potřeba mít potraviny stále po ruce, proto budou tyto dvě sbírky jakýmsi startem našeho dlouhodobějšího projektu. V něm chceme motivovat občany k solidaritě s potřebnými a zároveň zabránit plýtvání s potravinami,“ nastínil záměr František Klíč. Potraviny je možné již nyní nosit na recepci Charity Zábřeh (Žižkova 15). V nejbližší době bude sběrný box na potraviny umístěn také v zázemí mohelnických služeb Charity na Zámecké 11.

Souběžně se sbírkou potravin proběhne ještě jedna sbírka, již zavedená, materiální. I oblečení a domácí potřeby jsou jednou ze žádaných okamžitých pomocí. Nepotřebné věci ze šatníků i domácností bude Charita sbírat od 9. do 11. října na obvyklých sběrných místech (v Zábřehu bývalý sklad Českých drah, v Mohelnici do přistaveného nákladního auta na náměstí Svobody), ve čtvrtek a pátek v době od 9 do 17 hodin a v sobotu pak od 9 do 12 hodin. Dárci mohou nosit oblečení, obuv, lůžkoviny, prostěradla, domácí potřeby, postýlky, chodítka. Část z vysbíraných věcí použije Charita sama pro lidi v nouzi, k doplnění provozovaného Sociálního šatníku, ze kterého celoročně poskytuje oblečení a obutí potřebným. Druhou část převážně zimních věcí odešle skrze Arcidiecézní charitu Olomouc (ACHO) na Ukrajinu, dospělým i dětem z projektů, kterým v rámci zahraniční pomoci ACHO dlouhodobě pomáhá. „Proto speciálně žádáme i o teplé zimní oblečení, bundy, svetry, rukavice, čepice, silné ponožky, termoprádlo, lůžkoviny, deky,spacáky, zimní obuv, osušky. Prosíme pouze o kvalitní a čisté věci, protože si nemůžeme dovolit tak daleko vézt a darovat odpad,“ upřesnil František Klíč. Nevyužitelné věci odevzdá Charita k ekologické likvidaci.

„Děkujeme všem, kteří naše aktivity podporují a nezavírají oči a srdce před potřebnými,“ zakončil František Klíč.