Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Pedagogové se letos sejdou už podeváté

Olomoucké Sdružení D organizuje o víkendu 11.–12. října kurz Jak dělat divadlo s dětmi. Letos se zaměří na téma inspirace prostorem. V ZUŠ „Žerotín“ Olomouc, která akci tradičně propůjčuje prostory, se díky němu sejde na 12 účastníků.

Tento víkend se bude konat první část workshopu pro pedagogy, volnočasové pracovníky a vůbec pro všechny, kteří se zajímají o dětské divadlo. Druhá část 24hodinového setkání proběhne v prostorách Dramacentra Sdružení D, a to 22. listopadu.

Vedení dílny se již tradičně ujme sehraná dvojice zkušených lektorek Sdružení D MgA. Alena Palarčíková a MgA. Ivana Němečková. Obě již mnoho let působí jako učitelky literárně-dramatického oboru na ZUŠ Žerotín v Olomouci, jejich inscenace opakovaně patří mezi oceňované na nejrůznějších divadelních přehlídkách.

Účastníci dostanou jedinečnou možnost doplnit si, prohloubit či utřídit praktické zkušenosti v práci s dětmi. Kurz ale nabídne i mnoho nových teoretických poznatků pro fundovanou přípravu divadelní inscenace. Nově nabyté dovednosti a zkušenosti lze využít i při realizaci veřejného vystoupení ve školce, škole či v zájmovém kroužku. „S účastníky kurzu se už pravidelně potkáváme o pár měsíců později – na dětské divadelní přehlídce Poděs, kam přijíždí právě s konzultovanými dětskými inscenacemi. Je krásné vidět, kam se za tu dobu zase posunuli, co s dětmi dokázali od té doby, co jsme společně konzultovali jejich hrubé verze scénářů,“ sdělila Strejčková, manažerka akce.

Nedílnou součástí kurzu je možnost konzultace vlastního dramatického scénáře či divadelního konceptu s lektorkami i s ostatními účastníky. Po absolvování plných 24 hodin výuky dostanou všichni zúčastnění osvědčení o absolvování kurzu akreditovaného MŠMT.

Sdružení D, které již tradičně kurz pořádá, je nezisková organizace existující již od roku 2000. Hlavní pracovní náplní jeho lektorů jsou prožitkové programy na školách celého olomouckého kraje, které využívají technik tvořivé dramatiky. Klasicky se ale Sdružení D věnuje také pořádání postupové přehlídky dětského divadla a sólového uměleckého přednesu dětí a mládeže do 15 let Poděs nebo právě organizaci seminářů a dílen pro vedoucí divadelních souborů, pedagogy, speciální pedagogy a studenty. Kurz Jak dělat divadlo s dětmi proběhne za podpory Ministerstva kultury ČR.

Kontakt na manažerku semináře:
Mgr. et MgA. Magdaléna Strejčková
tel: +420 724 738 031