Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Projekt Do přírody ve městě po první etapě bilancuje

do prirody ve meste 2aOlomoucký klub přátel přírody Malá liška v roce 2014 v hanácké metropoli odstartoval projekt "Do přírody ve městě", který se inspiroval podobnými úspěšnými projekty na západ od nás, například ve Freiburgu na francouzsko-německém pomezí. Po konci první etapy je čas na hodnocení výsledků i snahy, která k nim vedla.

Projekt „Do přírody ve městě“ určený rodinám s dětmi, seniorům, skupinám mladých lidí či třeba návštěvníkům města, kteří se v Olomouci chvíli zdrží, měl za cíl vytvořit krátké příměstské trasy pro půldenní výlety. Východiskem bylo, že město Olomouc má urbanisticky zajímavé okrajové části s dlouhou historií (ještě na začátku 20. století většinou šlo o samostatné obce či města) a na ně navazující ojedinělé biotopy předměstské přírody včetně např. významných přírodních památek a památných stromů. Olomouc také disponuje velmi hustou sítí městské hromadné dopravy, která zájemce bezpečně, rychle a pohodlně dostane do centra města i na jeho okraje.

 

Projekt „Do přírody ve městě“ tyto aspekty propojil a nyní umožňuje zájemcům o nenáročnou turistiku a aktivní trávení volného času, aby se na vlastní oči seznámili s podobou a historií olomouckých předměstí a s přírodou, která na ně navazuje. Na začátek i konec tras se občané města i turisté odjinud mohou dostat pohodlně a rychle městskou hromadnou dopravou, a to s výrazně nižším dopadem na životní prostředí. Trasy, které zájemce seznamují s historií lokality a také s navazující přírodou, vedou v současnosti z 16 konečných zastávek autobusů i tramvají. Nejsou přímo značené, ale po stáhnutí legendy z webu projektu se lze v lokalitě pohodlně orientovat.

Projekt „Do přírody ve městě“ vymysleli a realizovali členové a dobrovolníci olomouckých Přátel přírody z klubu Malá liška za finanční podpory statutárního města Olomouce. V roce 2014 se věnovali zmapování podmínek a vytvoření systému nenáročných a každému dostupných tras pro pěší turistiku zaměřenou na historii okrajových částí města Olomouce a navazující přírodu (tzv. urban trails). Více...