Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Tříkrálové koledníky těšila vstřícnost a laskavost navštívených

TS Písařov 1Na nedělním Tříkrálovém koncertě v Lošticích Charita Zábřeh poprvé oficiálně zveřejnila výtěžek letošní Tříkrálové sbírky. Díky štědrosti dárců byl o více než třicet sedm tisíc korun vyšší než loni. Pro organizátory byla vnímavost k potřebným a solidarita dárců velkým překvapením a povzbuzením. Celková vykoledovaná částka je 1.276.851 Kč. „Už loni jsme byli štědrostí dárců ohromeni. To, že bude letos výsledek ještě vyšší, jsme vůbec nečekali. Ceníme si toho, že lidé chtějí prostřednictvím Charity pomáhat druhým,“ sdělila Jana Skalická ze zábřežské Charity.

Nejčastější platidlo nalezené v pokladničkách byla již tradičně dvacetikoruna. Dárci jich věnovali 6726 kusů. Nejvyšší bankovka - dvoutisícikoruna se objevila dvanáctkrát, v Chromči a Moravičanech byly v jedné pokladničce hned dva kusy. Nejbohatší pokladnička s 14.771 korunami byla i letos v Lošticích. Koledovala s ní skupinka paní Elišky Škarkové. Zajímavostí při počítání obsahů byly kromě eur a polských zlotých také švédská koruna, australský dolar, rakouské šilinky či chorvatská kuna. 

 

Výtěžek sbírky Charita využije na konkrétní pomoc lidem a rodinám v nouzi. Zde se více zaměří na nefinanční materiální a věcnou pomoc - potraviny, hygiena, oblečení, potřeby do školy. Pro snazší dostupnost pro potřebné zřídí zázemí střediska Naděje i v Mohelnici.  Z výtěžku rozšíří kapacitu terénních zdravotně-sociálních služeb, podpoří domácí hospicovou péči a ve spolupráci se sociální firmou REPARTO Zábřeh vytvoří program pro zaměstnávání lidí bez domova, v hmotné nouzi či dlouhodobě nezaměstnaných. Významně bude podpořena i zahraniční humanitární a rozvojová pomoc v lokalitách, kde jsou lidé buď velmi chudí či případně zažijí přírodní pohromu.

Tříkrálová sbírka je jedinou sbírkou, ve které se dárci mohou spolupodílet na využití shromážděných prostředků. Charita shromažďuje náměty veřejnosti, komu z takto vzniklého fondu solidarity v regionu přispět. „Budeme vděčni, když se díky vám o potřebných z vašeho okolí dozvíme,“ vyzvala Jana Skalická.

  „Vybrali jsme si špatné počasí, bylo náledí, takže jsme padali jako hrušky“, „Byl vítr, uletěla nám koruna a málem i Baltazar“, „Pršelo a měli jsme promočené boty,“ reagovali na proměnlivost letošního lednového počasí někteří koledníci. To je ale neodradilo od tříkrálového putování a návštěv domácností v celkem 99 městech, obcích a obecních částech Zábřežska, Mohelnicka a Štítecka. Těchto skupinek bylo letos rekordních 354. Byli mezi nimi jak malí králové, tak senioři. „Máme radost z nováčků i z věrných mnohaletých koledníků.  Jejich pomoc je neocenitelná. Sbírají sice prostředky pro potřebné, ale zároveň svou návštěvou obdarovávají ty, ke kterým zavítají. Zvláště senioři a malé děti je vždy netrpělivě vyhlížejí,“ řekla Jana Skalická a citovala postřeh jednoho vedoucího skupinky: „Máme radost, že nosíme lidem radost“.

Koledníci jsou za svou snahu díky sponzorům odměněni lístky na filmové představení v zábřežském Kině Retro  a dle výběru mezi volným vstupem na bazén v Mohelnici, v Zábřehu nebo slevou na lyžování v Herolticích. „Každoročně také koledníci luští tříkrálovou křížovku o zajímavé ceny. Letos jsme na koncertě v Lošticích vylosovali deset výherců poukazu do sportovního areálu na Bozéňově,“ informovala Jana Skalická.

Zajímavostí z našeho regionu je také to, že se zde v palonínské dílně sociální firmy REPARTO Zábřeh balí tříkrálový cukřík - tradiční poděkování dárcům za jejich příspěvek do sbírky. Balicí linka za 1,5 měsíce vyprodukovala pro všechny skupinky králů z celé České republiky celkem 3,4 miliónu kousků dutinek.

Přestože je výtěžek pokladniček již uzavřen a spočítán, lze stále přispívat, a to skrze DMS (ve tvaru DMS KOLEDA na telefonní číslo 87 777) nebo složenkou. Charita Zábřeh také nabízí těm, kteří se Tří králů nedočkali nebo nebyli v době koledování doma, že jim na přání nápis Christos Mansionem Benedicat pro rok 2015 na veřeje dveří doplní.

Podrobné výsledky letošního koledování, srovnání s výtěžky z předchozích let, fotografie z žehnání kříd, setkání s biskupem, z přípravy a průběhu koledování je možné najít na webu zábřežské Charity www.charitazabreh.cz .

„Děkujeme za Vaši štědrost i volbu pomáhat potřebným prostřednictvím naší Charity. Vaše důvěra nás zavazuje, poskytnuté dary se budeme opět snažit využít co nejsvědomitěji,“ poděkovala na závěr Jana Skalická.