Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Sluňákov zve v březnu na vycházku za bobry i zajímavé workshopy

2-slunakov-09Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce sídlící v Horce nad Moravou připravilo pro rodiče s dětmi i jiné zájemce na měsíc březen hned několik zajímavých aktivit. Workshop točící se ohledně pěstování obilí a pečení z něj, přednášku o sovách s večerní vycházkou, vycházku za bobry do chráněných lokalit Litovelského Pomoraví i přednášku o historické architektuře Lichtenštejnů. Je z čeho vybírat, vyberte si i vy!

 

pátek, 13. března 2015  16.30
Od zrníčka k pletýnce
Program pro děti a jejich (pra)rodiče
Z čeho se dělá těsto na chleba? Jaké práce se dělají na poli od jara do podzimu? Jaké jsou druhy obilí? Přijďte najít odpovědi na otázky, vyzkoušet si mlácení cepem a upéct si vlastní housku. Pro rodiče a a děti od 4 do 104 let. Vstupné 50 Kč za dítě, 25 Kč za další dítě v rodině, doprovod zdarma. Kontakt: Monika Chmelíková, svůj zájem prosím hlaste na email: monika.chmelikova(zavináč)slunakov.cz nebo na telefon 585 154 882

pátek, 20. března 2015  18.00
Dům přírody Litovelského Pomoraví - centrum Sluňákov Horka nad Moravou
Soví noc v Domu přírody
Věrka Malátková
Setkání živými sovami ze stanice pro handicapované živočichy. Představení našich druhů sov a sovích hlasů. Rodinný a soukromý život sov. Pohlaďte si je, vyfotografujte se s nimi. Večerní vycházka, při které se pokusíme nalákat místní kalouse a puštíky k zahoukání pomocí hlasových nahrávek. Vhodné i pro děti, které vydrží vzhůru po sovím způsobu - ukončení do 21 hodin.

sobota, 21. března 2015  09.00
Dům přírody Litovelského Pomoraví - centrum Sluňákov, Horka nad Moravou
Kterak se bobři v Domu přírody usadili
Přijďte se podívat do míst, kde si našel domov bobří párek. Dramatické osudy malého bobra, ucpaný rybník a nakonec melodrama se šťastným koncem. Rodinný život našich bobrů obytná ložnice, trucovna i spižírna. Jak bobři pomáhají s péčí o vzdělávací areál. Průvodce RNDr. Vlastimil Kostkan, PhD. Drobné a ktivity pro děti zajistí lektoři Sluňákova.

úterý, 24. března 2015  18.00
Muzeum umění Olomouc - sál Divadla hudby
Martin Golec: Lichtensteinský areál mezi Vranovem a Křtinami
Lichtensteinský areál mezi Vranovem a Křtinami Významnou krajinnou památkou mezi Vranovem u Brna a Křtinami byl rozsáhlý areál romantizujících úprav z přelomu 18. a 19. století. Vedle známého Lednicko–valtického areálu vznikly tehdy díky plánu Lichtensteinů další dva přírodě blízké parky: v Nových Zámcích u Litovle a také v Moravském krasu. Industrializace později vymazala střední část této unikátní komponované krajiny. Turistický zájem se přesunul jinam, romantizující zásahy začaly být vnímány jako ničení krasu. V tajemné Býčí skále lze nalézt podpis architekta Josefa Hardtmutha, který se společně s Bernardem Petrim zasloužili o estetickou kompozici dnes zapomenutého Moravského Švýcarska.