Svátek má Jiří
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Charita Zábřeh: Setkávání přináší domácím pečovatelům povzbuzení

foto svepomocnaskUsnadnit domácím pečovatelům jejich nelehkou práci pomohou služby nově zřízené Charitní hospicové poradny. Vedle poskytování rad, zapůjčování pomůcek a doprovázení mají pečovatelé možnost se pravidelně setkávat v tzv. „svépomocných skupinách“. Těžkou životní situaci chce ulehčit Charita Zábřeh lidem, kteří se dennodenně starají v domácnosti o své blízké. „Nejhorší jsou začátky, kdy třeba i ze dne spadnete do reality a najednou nevíte, jak máte co dělat, kam se obrátit o radu a pomoc,“ řekla Marta Třísková, vedoucí Charitní hospicové poradny.

 

Právě z tohoto důvodu vznikla Charitní hospicová poradna. Pečujícím nabízí širokou škálu služeb: poradenství v oblasti péče, pomoc při orientaci v široké nabídce inkontinenčních a zdravotních pomůcek, zapůjčení zdravotních a kompenzačních pomůcek (včetně prostředků zdravotnické techniky – oxygenátoru, lineárního dávkovače, infuzní pumpy aj.), sociální poradenství i možnost konzultace léčby bolesti s lékařkou z ambulance bolesti. Pečující mohou informace k problematice péče o nemocné, umírající i doprovázení nemocných čerpat i z publikací, které hospicová poradna nabízí k zapůjčení. Nemocným a jejich rodinám zprostředkuje pracovnice poradny i konzultaci – rozhovor s pastoračním pracovníkem nebo v případě zájmu o doprovázení také kontakt s duchovním.

Součástí hospicové poradny je také setkávání pečujících ve svépomocných skupinách. Pravidelně jednou za měsíc mají pečující prostor ke vzájemnému sdílení svých zkušeností s lidmi, kteří jsou v obdobné situaci. Jsou pro ně připraveny také přednášky na různá témata – ošetřování, výživa, pomůcky, sociální poradenství. Nechybí ale ani témata, která povzbudí a podpoří přímo je samotné.  „Protože svépomocná skupina funguje teprve od února, máme zkušenost teprve z prvního setkání. Ale i po tomto jednom setkání můžeme říci, že se opravdu povedlo, “ zhodnotila Marta Třísková setkání a doplnila: „Pečujícím jsme radili, jak probíhá sociální šetření, jak vyřizovat příspěvky na péči a jak vyřídit veškerou administrativu. Hlavně ale měli prostor na sdělení vlastních zkušenosti a vzájemné povzbuzení. Povzbuzení totiž potřebují jak začínající tak i dlouhodobě pečující.“ Podpora pečujících tak bude tématem dalšího setkání. Seznámí se s tělesnými, duševními, spirituálními a sociálními potřebami nemocného, jak doprovázet nemocného a umírajícího i jaká je jejich spirituální potřeba při péči. Setkání proběhne ve středu 25. března 2016 od 16 hodin v zasedací místnosti Charity Zábřeh. „Zveme všechny pečující, ale také ty, které tato problematika zajímá,“ pozvala na setkání Marta Třísková.

Hospicová poradna vznikla v rámci realizace projektu „Domácí hospic – moderní a kvalitní doprovázení nemocných a pečujících“. Vedle zřízení poradny je jeho součástí také dovzdělání pracovníků v oblasti doprovázení nemocného a jeho rodiny a modernizace IT vybavení, díky němuž dojde k úspoře času ve prospěch pacientů vykazováním výkonů přímo v terénu. Projekt bude realizován do září 2016.

Charitní hospicová poradna funguje v Zábřehu na ulici Farní 1 a je otevřena v pondělí od 12 do 16 hodin a ve čtvrtek od 8 do 12 hodin. Pro více informací nebo konzultaci lze kontaktovat koordinátorku hospicového týmu Mgr. Martu Třískovou, DiS. telefonicky: 736 510 816 nebo mailem: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Informace jsou i na webových stránkách Charity Zábřeh www.charitazabreh.cz.   

Podpořeno z programu švýcarsko-české spolupráce Ministerstva zdravotnictví ČR (Supported by a grant from Switzerland through the Swiss Contribution to the enlarged European Union).

Jana Skalická, propagace, tel: 736 509 431, email: Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript