Svátek má Oto
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Vydejte se po stopách draků na zámek Plumlov

kirriNebe nad zámkem zahalil obrovský létající stín, který ohněm z nebe rozpoutal peklo na zemi... Na zámku Plumlov se o víkendu 16. a 17. května léta Páně 2015 v odpoledních hodinách koná akce pod názvem Po stopách draků. Návštěvníci se mohou těšit na historická, šermířská  a pohádková vystoupení historického spolku Kirri o.s. a šermířského uskupení Tartas. Dále mohou navštívit dobový tábor nebo ležení potulných drakobijců a taktéž dobovou lukostřelnici.

"Zúčastnit se návštěvníci mohou i dětského lukostřeleckého turnaje o ceny," zve David Křížan, jeden z hlavních organizátorů akce. Na nádvoří budou probíhat dobové hry pro děti - škola pečetění a písmomalířství, škola šermu a podobně. Nedílnou součástí akce je i Bestiář. Je to expozice o dracích s vystoupením a komentovanými prohlídkami. V expozici se budou vyskytovat i živá terarijní zvířata - hadi, pavouci, ještěři a jiná roztodivná havěť.

Akci pořádá historický spolek Kirri o.s. z Pňovic ve spolupráci se zámkem Plumlov a šermířským spolkem Tartas z České Třebové. Historický spolek Kirri o.s. vznikl  v roce 2007, od začátku se zaměřuje na historii, lukostřelbu a bojová umění. Za dobu své existence uspořádal anebo se podílel  na více než 100 kulturních či sportovních akcích . Mnoho z nich se uskutečnilo na hradech, zámcích či v muzeích (Bouzov, Sovinec, Hukvaldy, Muzeum v Litovli, Uničově  a mnoho  jiných památkových objektech).

Skupina Tartas již několik let se zabývá šermířským uměním středověku, pořádáním celodenních akcí pro děti, ohňovou show a také velmi úspěšnou LED show. Kromě vystoupení na nejrůznějších kulturních, ale i soukromých akcích navštěvuje bitvy a pravidelně hostuje na významných moravských i českých hradech.