Svátek má Taťána
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Novoroční opičák

JB36db31_makakTělocvična jesenického gymnázia se v sobotu 15. 1. opět zaplnila lezci a dalšími příznivci lezeckého sportu. Proběhl třetí ročník lezeckého závodu Novoroční opičák. Vypadá to, že se tento závod stává tradičním zpestřením zimních dnů v Jeseníku. Letošní ročník navíc můžeme považovat za mezinárodní, protože se dostavilo také 7 lezců ze sousedního Polska.

Každý ze 35ti závodníků se účastnil hned tří bodovaných disciplin. Začínalo se bouderingem, následovalo lezení na rychlost a nakonec se lezlo na obtížnost. Stavitelé cest se činili a po zkušenostech z předchozích ročníků přitvrdili ve všech věkových kategoriích. Předpokládala se účast kvalitních lezců. Ti se samozřejmě také dostavili ale na některé náročné pasáže ani ti nestačili. Přejdeme k výsledkům.

V kategorii žáků při bouldru TOPovali dva chlapci z DDM Šternberk a zbytek startujících žáků nechali daleko za sebou. V rychlosti byli časy celkem vyrovnané. V závěrečné obtížnosti rozhodoval přechod do převislejšího profilu přes menší chyt. Ten se povedl překonat jen jednomu z šternberáků, což rozhodlo o vítězi. Konečné pořadí v kategorii žáci do 14ti let: 1. Patrik Zatloukat (DDM Šternberk), 2. Vaclav Čížek (DDM Štrernberk), 3. Viktor Zetocha (HO Jeseník)

V kategorii žaček jasně dominovala Eliška Poláková z HK Lanškroun, která se účastní i závodů pořádaných ČHS. Rozhodovalo se tedy spíše o druhém a třetím místě. V obtížnosti výrazněji zabojovala mladičká Michaela Zatloukalová (DDM Šternberk), a tak na Jeseník zastoupený Veroniku Plevovou zbylo jako u chlapců třetí místo (což je skvělý výsledek pro první závod začínající lezkyně).

Věkem naprosto rovnocenný a výkony naopak velmi rozdílný vypadal závod v kategorii juniorů. Takže výpočet výsledného pořadí byl velmi jednoduchý. René Daňa (Lezecká skupina Javorník) byl první ve všech třech disciplinách, Jan Novák (Lizard Šternberk) byl druhý ve všech třech disciplinách a Vojta Lyko (LSJ) byl třetí ve všech třech disciplinách...Za vyzdvižení stojí výkon siláka Reného, který v obtížnosti překonal i nejlepší ženu.

Kategorie Juniorek jako v předchozím roce nebyla pro nedostatek závodnic otevřena. Doufejme, že v budoucím ročníku se to změní.

Tradičně nejpočetnější kategorie mužů byla lahůdkou pro oko. Kvalitní lezci si mohli poměřit síly na velmi kvalitních cestách se zajímavými technickými kroky. Dlouhý bouldr nedolezl do topu ani jeden lezec. Pokud závodník překonal počáteční úskalí , dostal se do zapeklitého přelezu kouta přes velkou bílou oblinu. V rychlosti se do rozdílu jedné sekundy vlezlo hned šest závodníků. A tak vzhledem k vyrovnaným výkonům jsme se mohli těšit na zajímavý souboj v obtížnosti. Krásná dlouhá cesta nakonec nebyla překonána. Nejlepší výkon Peti Čermáka končil poslední chyt před TOPem. Konečné pořadí v kategorii mužů: 1. Petr Čermák (postaršen, HO Jeseník), 2. Libor Zajíc (HO Jeseník), 3. Radek Šilhán (Lizard Šternberk)

Kategorie žen byla vyrovnaným soubojem dvou veteránek, v němž lépe dopadla Veronika Honsová (HO Jeseník). Superrychlolezkyně a bývalá skvělá závodní lezkyně Štěpánka Marecsková (Jeseník) skončila druhá a na třetím místě se umístila Barbora "Barbucha" Vránová (LSJ).

Závěrem můžeme jen poděkovat hlavnímu pořadateli a jeho pomocníkům za skvěle zorganizovaný závod, sponzorům a donorům (Olomoucký kraj, HUDYsport Hradec Králové, Tendon, Singing Rock, Tilak, Astur, Duha Jeseník, Gymnázium Jeseník) za zajímavé ceny a možnost tyto závody vůbec pořádat a závodníkům za účast a dotvoření výborné atmosféry.