Svátek má Jiří
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

Už není na dvojčata sama, pomáhá jí babička - dobrovolnice

Dvouletí kluci - dvojčata Matýsek a Tomášek HavelkoviRodiče dvojčat z Olomouce a okolí si mohou na chvíli odpočinout od náročné péče o své potomky díky dobrovolníkům, kteří jim zdarma pomáhají s hlídáním nebo s domácími pracemi. S originálním nápadem přišla nezisková organizace Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty, která již podpořila dvě desítky rodin.

Maminka dvojčat Dita Havelková z Olomouce nemá poblíž svoji rodinu a manžel hodně pracuje. Na kluky byla často sama a neměla čas vydechnout. "Děti jsou zdravé a hodné, ale někdy je toho na mě opravdu trochu moc. Chtěla jsem mít také volnou chvíli pro sebe, a tak jsem využila velkorysé nabídky centra a opravdu nelituji," svěřila se Dita, které teď dvakrát týdně pomáhá dobrovolnice Jarka Dudková. Starší žena asistuje na plavání, doprovází maminku s dětmi k lékaři nebo pomáhá v domácnosti. Vidí se dvakrát týdně. "Jsem aktivní pracující babička, ale většinu času jsem trávila sama. Když jsem viděla náborový leták asistentů do programu, šla jsem do toho. Na první společné schůzce asistentů a rodin jsme si s paní Ditou vyloženě padly do oka. Děti mám moc ráda, nabíjí mě energií a cítím se potřebná," řekla Jarka.

Asistentem může být student vyšší odborné školy nebo vysoké školy, aktivní senior nebo kdokoli, kdo má chuť pomáhat na správném místě. Zapojit se může rodina s dětmi, které mají méně než 8 let. "Podstatou programu je ulevit rodině, zatížené jak z hlediska času, tak materiálně, organizačně i lidsky, nabídkou pomoci asistenta - dobrovolníka. Ti umožňují rodinám účastnit se aktivit, které by byly se dvěma a více dětmi náročné nebo neuskutečnitelné," popisuje manažerka centra Zuzana Staroštíková. Registrace asistentů/dobrovolníků i rodin do programu Asistent do rodiny s dvojčaty a vícerčaty je možná na společném setkání, které se uskuteční 9. června 2015 od 16 do 18 hod v herně v Olomouci - Holici, na adrese náves Svobody 41.

Centrum pro rodiny s dvojčaty a vícerčaty v Olomouci funguje od roku 2007. Nabízíodborné laktační a psychologické poradenství, ale také předporodní kurzy pro nastávající rodiče dvojčat. Rodiče vícerčat mají v oblibě nejen jednorázové akce, výpravy a výlety, ale i pravidelná klubová setkávání. Centrum spolupracuje se studenty vysokých škol různých oborů (psychologie, porodní asistence, logopedie, pedagogika, atd.). Centrum pro rodiny s dvojčaty je nezisková organizace. Aktivity a služby jsou financovány z rozpočtu MPSV ČR, statutárního města Olomouce a firemními dárci.