Svátek má Soňa
Všestranně podporujeme nestátní neziskové organizace z Olomouckého kraje a pomáháme jim. Vytváříme trvalý prostor pro komunikaci a spolupráci neziskovek mezi sebou i vůči jiným sektorům společnosti.

To zas byla prima jízda aneb Sněhojízda v Jizerkách

IMG_4249Během poctivě zasloužených pololetních prázdnin na začátku února pořádala Duha Velká Medvědice první akci v novém roce. A kam jinam v únoru vyrazit, než někam za sněhem. Alpy v Čechách bohužel nemáme, ale i tak jsme se rádi spokojili s příkrými svahy Jizerských velehor. Ty nám patřily po celou dobu, od 3. do 6. února. Nejen nám, ale i účastníkům z klubu přátel přírody Malá liška, kteří jeli s námi.

Původně jsme očekávali, že pojedou lidi z více míst Česka. Proto jsme se rozhodli uspořádat akci v Jablonci nad Nisou. Oproti očekávání jsme měli s sebou Olomoučany a účastníky z hanáckého venkova, kteří tak museli urazit šestihodinovou pouť vlakem, než na ně sedla první sněhová vločka. Přesto nás sever Čech přijal přátelsky.

Skautská základna v Jablonci sloužila dříve jako jesle na kraji sídliště. Nyní se v ní pokoušejí dělat něco pro děti a nabízejí i ubytování. Přestože topení více hučelo, než topilo, a ze sprchy padaly kousky ledu, bylo to ubytování útulné. Odtud jsme vycházeli vstříc programu, jímž byl sníh ve všech podobách, a neodradila nás od něj ani sobotní obleva.

IMG_4208Dvakrát jsme se vypravili na půldenní lyže a snowboard do nedalekého skiareálu v Bedřichově. I přes mlhu, páteční mráz a sobotní oblevu jsme si pobyt na sjezdovce pořádně užili. Po dostatečném vyblbnutí na svahu čekal účastníky další program na ubytovně i mimo ni. Obzvláště náročný byl výšlap neodklizenými jabloneckými ulicemi na rozhlednu Petřín, která byla zavřená. Spravili jsme dojem zákuskem na náměstí, kde navíc zrovna probíhal závod ve freestylovém lyžování. Večery jsme potom trávili relaxací v aquaparku nebo promítáním filmu. Účastníci si také mohli vybrat mezi několika stolními hrami, které jsme s sebou měli.

Z pohledu organizátorů (a snad i účastníků) to byla akce povedená. Na srazu na nádraží se nám objevilo pár nových tváří, takže nakonec se nás v Jablonci sjelo téměř 20 s průměrným věkem okolo 16 let. Velmi rychle se ze všech lidí na akci vytvořila jedna velká parta, která se snad objeví i příště – ať už na březnovém VIP víkendu v Ostravě, nebo na již druhém ročníku úspěšné česko-německé akce Winds of Change, která proběhne tradičně o Velikonocích v Železné u Berouna.